Hópehely keksz

  • 2017.12.13.
  • 6

Régóta tetszettek a hópehely formájú sütikiszúrók, s idén télen sikerült is szert tenni két kis csinos darabra. Amint megérkeztek, elkezdtem gondolkodni, vajon milyen is legyen az első keksz, amit velük formázok. Persze nem kellett sokáig várniuk, mert a díszítés -amit több helyen is láttam külföldi oldalakon böngészés közben és nagyon megtetszett- az már biztos volt. Már csak a tésztát kellett "kisütni". :D Ehhez a jól bevált kekszreceptemet variáltam kicsit át. A "gombhoz a kabátot" tipikus esete. :D ...és mivel igen jól sikerült, karácsonyig még biztos sül egy (két) adag. ;) Hozzávalók:A tésztához:40 dkg sima liszt5 dkg étkezési keményítő20 dkg vaj20 dkg cukor2 tojás1 tk. sütőpor1 ek. karácsonyi fűszerkeverék1 csipet sóA díszítéshez:1/2 tojásfehérje10 dkg porcukor1 kk. citromlé1 ek. étkezési keményítőkristálycukorA lisztet, az étkezési keményítőt, a cukrot, a fűszerkeveréket és a sót tálba mérjük, elkeverjük, majd a felkockázott vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojásokat és az egészet gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk.Lisztezett felületen ~4 mm vastagra nyújtjuk, hópehely formával kiszúrjuk. A megmaradt tésztát újra gyúrjuk, nyújtjuk és kiszúrjuk.Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk és 175°C-ra előmelegített sütőben ~8-10 perc alatt kisütjük a kekszeket. Kihűtjük.Az írókához az átdarált, átszitált porcukorhoz keverjük az étkezési keményítőt. A tojásfehérjét habbá verjük, majd a citromlevet és a porcukrot apránként hozzáadva habverővel, sűrűn folyós állagúra keverjük. Nem kell az egész cukormennyiség, csak annyit adagoljunk, amennyivel elérjük a kívánt állagot.Az elkészült cukormasszát masszív műanyag zacskóba kanalazzuk. Végét lezárjuk és egyik csücskén apró lyukat vágunk. Feldíszítjük a kekszeket, majd egy kevés pihentetés után, mielőtt az íróka megszáradna, kristálycukorral hintjük meg. A felesleget, ami nem tapad a díszítéshez, óvatosan leszórjuk, ezután hagyjuk, míg az íróka teljesen megszárad.Jól zárható dobozban hetekig is eláll(hat), így akár ajándékba is adhatjuk. :)