French toast - Édes bundás kenyér karamellszósszal

  • 2017.12.08.
  • 4

Őszintén szólva, rég birizgálta már a fantáziámat az édes bundás kenyér, de csak most jutottam el odáig, hogy egy "rendes" receptet is keressek hozzá. :D Történt ugyanis, hogy néhány napja, mikor kenyeret kellett volna sütnöm, kitaláltam, hogy inkább hamburgerzsemléket készítek. De valahogy nem volt kedvem most a gömbölygetéshez, így aztán úgy, ahogy volt, a tésztát betettem egy kenyérsütő formába és egyben kisütöttem. :D Később aztán pont olyan ételeket főztem, amihez nem igazán kellett kenyér, így a fele megmaradt. Nem akartam már tovább tartogatni, ezért gondoltam, bundás kenyér lesz belőle. De a tésztája olyan jó édeskés, akár egy kalács, ezért is kerestem hozzá receptet. A karamell pedig mostanság nagy kedvenc, ezért most az készült hozzá. Igen laktató, ezért nem csak ráérős reggelire lehet jó választás, de egy tartalmasabb leves után második fogásként is megállja a helyét. :)Hozzávalók 4 személyre:8 szelet szendvicskenyér vagy kalács5 tojás2,5 dl tejszín1 kk. őrölt vanília1 csipet sóA karamellhez:25 dkg cukor0,8 dl víz8,5 dkg vaj1,8 dl tejszín1 csipet sóA sütéshez:4 ek. olaj4 ek. vaj A karamellhez lábasba mérjük a cukrot. Ráöntjük a vizet és kevergetés nélkül, kis/közepes lángon gyöngyözve forraljuk, míg a cukor karamellizálódni kezd. (Ez nekem ~30 perc volt, de lehet, hogy túl óvatos voltam. :))Mikor a szirupnak karamell színe és illata van, lehúzzuk a tűzről és beledolgozzuk a vajat. A tűzre visszatéve óvatosan belecsorgatjuk a tejszínt, ízesítjük sóval és felforraljuk. (Óvatosan, a forró karamell veszélyes tud lenni!) A tűzről levéve kis kancsóba öntjük.Az édes bundás kenyérhez a tojást elhabarjuk a tejszínnel, ízesítjük vaníliával és sóval, majd egy nagyobb, lapos edénybe -tepsibe- öntjük, amiben az összes kenyérszelet kényelmesen elfér. Oldalanként ~2 percig "áztatjuk" őket a tojásos keverékben, így mindet magukba szívják.Egy nagy serpenyőben-amiben 4 szelet kenyér elfér- felhevítünk 2-2 evőkanálnyi vajat és olajat, majd a kenyerek mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, majd kisütjük a második adagot is.Az édes bundás kenyeret melegen tálaljuk, karamellszószt kínálunk mellé.A karamell jó nagy adag -4 dl-, így bőven marad belőle desszertekhez, vagy egy finom habos kávéhoz. ;)