Csokoládés körtetorta

  • 2017.11.26.
  • 0

Ez a torta amilyen egyszerű, olyan finom. :) Tökéletes lehet akár hétvégi desszertnek, akár hét közben egy délutáni tea, vagy kávé mellé. Másnap, vagy harmadnap -már ha marad belőle addigra- épp olyan finom puha, mint frissen. :) Igazából ez amolyan "Mi van itthon?" süti lett. A konyhapulton
jó ideje ücsörgött néhány apróbb körte, akik hát hogy is mondjam... túl voltak már fénykorukon. :D Sajnáltam volna tovább tartogatni őket, inkább elkezdtem körtés sütemény recepteket vadászni. Végül emellett az olasz körtetorta mellett döntöttem. Szerencsére, mert nagyon finom. ...azt hiszem vennem kell még körtét. :DHozzávalók egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:A tésztához:20 dkg sima liszt5 dkg étkezési keményítő2 tk. sütőpor1 csipet só 10 dkg apróra vágott étcsokoládé1 dl olaj15 dkg cukor2 tojás1 kk. őrölt vanília0,75 dl tej2 kis körteTovábbá:kevés vaj és sima liszt a formához A tetejére:4 kis körteA tálaláshoz:porcukor A körtéket meghámozzuk, félbe vágjuk, magházukat eltávolítjuk. 4 fél körtét apró kockákra vágunk. A megmaradt 8 fél körtét deszkára fektetve vékonyan bevagdosunk vigyázva, hogy ne vágjuk át teljesen a gyümölcs húsát. Ezeket félre tesszük, míg elkészítjük a tésztát.Az olajat a cukorral, a tojásokkal és őrölt vaníliával kihabosítjuk. Akkor jó, ha a keverék térfogata 2-3-szorosára nő.A sütőporral és sóval elvegyített lisztet és a tejet fokozatosan a tojásos keverékhez adjuk. Simára dolgozzuk a tésztát.Beleforgatjuk a kockákra vágott körtét és az étcsokoládét.A tésztát vajazott, lisztezett formába öntjük. Elegyengetjük, majd a tetején elrendezzük a körtét.180°C-ra előmelegített sütőben ~80 percig sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna toljunk fölé egy nagy tepsit. Tűpróbával többször ellenőrizzük. A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra téve teljesen kihűtjük. Tálaláskor porcukorral hintjük.