Kapros túrós lepény

  • 2017.09.07.
  • 1

Ezt a süteményt biza nekem találták ki! :D Na jó, nyilván nem vagyok ezzel egyedül, mert hogy igen sokan szeretjük. De az már egyszer bizonyos, hogy ez az egyik kedvencem. Kelt is és túrós is és van benne kapor. Nagy kár, hogy a kaporszezonnak mindjárt vége. Még szerencse, hogy jó pár csokorral menekítettem télire. ;) Ez a süti pedig az utolsó csokor friss kaporból készült. Persze idén nem először, de csak most sikerült lefotózni. :D A recept Horváth Ilona szakácskönyvéből van, icipici átalakítással.Hozzávalók egy 25x20 cm-es tepsihez:A tésztához:25 dkg sima liszt3 dkg cukor1 tojás5 dkg lágy zsír2 dl langyos tej2 dkg élesztőcsipet sóA töltelékhez:45 dkg túró3 ek. cukor2 tojás1 ek. búzadara1 kis csokor friss kapor finomra vágvacsipet sóA tetejére:2 ek. tejföl1 tojássárgája1 ek. cukorTovábbá:kevés zsír a tepsi kenéséhez
porcukor a tálaláshoz1 dl tejben
egy evőkanál cukorral és egy evőkanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt. A többi cukrot kikeverjük a zsírral, a tojással és a megmaradt tejjel.A lisztet tálba mérjük. Hozzáadjuk a sót, az élesztőt és a tojásos keveréket, majd fakanállal nem túl kemény tésztává dagasztjuk.Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd a zsírozott tepsibe fektetjük. Letakarva addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik és elkészül a töltelék.A túrót áttörjük, majd a többi hozzávalóval együtt alaposan kikeverjük.A tölteléket a tésztára kanalazzuk, óvatosan elsimítjuk.
A lepényt 180°C-ra előmelegített sütőben ~50 perc alatt készre sütjük.A tejfölt kikeverjük a cukorral és a tojássárgájával, majd ezzel átkenjük a sütemény tetejét és további ~10 percre visszatoljuk a sütőbe, míg a teteje szép aranybarna nem lesz.A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, ezután szeleteljük. Tálaláskor porcukorral hintjük.