Paradicsomos húsgombóc

  • 2017.08.04.
  • 0


Ha paradicsomos ételről van szó, akkor ez az egyik nagy kedvencem. :) ...a töltött paprikával karöltve. :D Az idei első adag paradicsomléből -amit eredetileg a kamrapolcra szántam- hirtelen felindulásból párhuzamosan készült egy jó adag töltött paprika és paradicsomos húsgombóc. :D Hiába no, mindkettőt imádom. Akár hetekig el tudnék éldegélni rajtuk. :) Persze azóta már került paradicsomlé a kamrába is, így majd ősszel, vagy télen is készülhetnek ilyen finomságok. De tuti nem várok addig, biztos, hogy lesz még a nyáron néhány alkalommal. Annál is inkább, mert olyan dicséretet kapott, amire roppant büszke vagyok. ;)Hozzávalók 4 személyre:A húsgombóchoz:40 dkg darált hús7 dkg rizs2 gerezd fokhagyma reszelve1 kis tojássóborsA paradicsomszószhoz:1,5 l házi paradicsomlé2 ek. olaj2 ek. sima lisztsócukor (ízlés szerint)A paradicsomlét lábasba öntjük. Ízesítjük sóval, cukorral, majd közepes lángon felforraljuk.
A rizst átmossuk, lecsepegtetjük, majd a többi hozzávalóval együtt alaposan összegyúrjuk. A masszából 12-16 gombócot formálunk, majd egyenként, óvatosan a forró paradicsomlébe tesszük.A gombócokat ~30-35 percig főzzük a gyöngyöző paradicsomlében. (A főzési idő függ a gombócok méretétől és a rizs fajtájától is. Legjobb, ha kiveszünk egy gombócot és kettévágjuk, hogy leellenőrizhessük kész vannak-e. :))Ha a gombócok megfőttek, óvatosan kiszedjük őket a paradicsomléből és melegen tartjuk.Egy lábasban az olajból és lisztből világos rántást készítünk, majd apránként felengedjük a paradicsomlével. Közben folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen a szósz. Kóstolunk, ha kell még ízesítjük.Visszatesszük a gombócokat a szószba, egyet forralunk rajta és már tálalhatjuk is. Főtt burgonyát és/vagy friss kenyeret kínálunk mellé.