Sárgabaracklekvár citrommal

  • 2017.07.28.
  • 0

Beköszöntött a sárgabarack-szezon. :) Az egyik legnagyobb kedvencem ebből a gyümölcsből a sárgabaracklekvár, méghozzá citrommal. Imádom! :D Most úgy készítettem, ahogy Anyu és az ő Anyukája, Messze-mama is készítette egykor. ♥ Így hát ez is egy igazi családi recept. Ebben a lekvárban az a legjobb, hogy ki lehet vadászni belőle a citromkarikákat. Ezt a tevékenységet már kicsinek tökéletesítettük, s ahogy a felbontott üveg kikerült az asztalra, mi pillanatok alatt "citromtalanítottuk". Mi tagadás, én azt sem bánnám, ha az egész csak barackban főtt citromkarikákból állna. :) Süteménybe, palacsintába, vajas kenyérrel, vagy kaláccsal nagyon finom. Néhány napja Anyuéktól hoztunk egy kevés sárgabarackot. Mi tagadás, először valamiféle süteményt terveztem belőle és hogy a maradékot majd eleszegetjük, de olyan régen főztem már igazi baracklekvárt, hogy nem tudtam neki ellenállni. :) Pontos mennyiségeket nem írok, mert az arány a lényeg, no meg az elkészítés. ;)Hozzávalók:sárgabarack40-45 dkg cukor/ 1 kg tisztított gyümölcshús (a barack fajtájától és ízléstől függően)2 kisebb (lehetőleg bio) citrom / 1 kg tisztított gyümölcshúsA barackot több vízben, alaposan megmossuk.
Egy nagy fazékban vizet forralunk, majd kisebb adagonként -amennyi gyümölcs egy rétegben kényelmesen elfér a fazékban- néhány perc alatt előfőzzük a barackot. Keményebb baracknál ez akár 5 perc is lehet.Kicsit hűlni hagyjuk, majd héjától és magjától megfosztjuk.A gyümölcshúst kisebb darabokra vágjuk. Egy részét átpasszírozhatjuk -paradicsompasszírozón-, de ez a lépés kihagyható, mert kitartó főzéssel és ha jó érett a gyümölcs, amúgy sem lesz darabos a lekvár. :)Az előkészített gyümölcshúst lemérjük, nagy fazékba, vagy lábasba tesszük. Hozzáadjuk a szükséges mennyiségű cukrot és közepes lángon elkezdjük főzni a lekvárt. Gyakran kevergessük, különben hajlamos leragadni.Mikor elérte a kívánt állagot (én kicsit több, mint 1 órát főztem) - ez is ízléstől függ, ki hígabban, ki sűrűbben szereti-, hozzáadjuk a megmosott, 3-4 mm-es karikákra vágott citromot. Ezután már óvatosan kevergessük, nehogy szétnyomkodjuk a citromkarikákat.
További ~10 perc főzés után a lekvárt tiszta, száraz, csírátlanított üvegekbe szedjük. Ügyeljünk arra, hogy ha lehet, minden üvegbe egyformán kerüljön citromkarika is. :)
Az üvegeket celofánnal és/vagy tiszta, sérülésmentes fedővel lezárjuk. Ha kész vagyunk, mehetnek pihenni 2 napot a száraz dunsztba, majd felkerülhetnek a kamrapolcra. :)Tipp: A cukor mennyisége első o