Rebarbarás pite

  • 2017.07.03.
  • 7

Az igazság az, hogy némiképp elkéstem ezzel a recepttel. Történt ugyanis, hogy ráfelejtettem. :D Mégis muszáj megmutatnom, mert nagyon finom volt. A rebarbara szezonnak már vége, de hátha valakinek megtetszik a recept. ;) Ezek a sorok itt kb. egy hónapja íródtak: Nemrégiben vettünk egy "csokor" rebarbarát. Nem igazán volt vele konkrét tervem, csak nagyon ráörültem, hogy volt a zöldségesnél. :) Néhány napig a hűtő aljában pihent, de nem akartam tovább váratni. Először kompótot szerettem volna belőle készíteni, végül mégis sütemény lett. :D A vanília és méz klasszul kiegészítették a rebarbara fanyarkás ízét. Gyorsan elfogyott. :)Hozzávalók egy 30x11x4 cm-es sütőformához:A tésztához:30 dkg sima liszt20 dkg vaj10 dkg cukor2 tojássárgája1 csomag sütőpor (12g)csipet só1 kávéskanál őrölt gyömbérA töltelékhez:50 dkg rebarbara tisztítva4 ek. porcukor2 csapott ek. étkezési keményítő1 kk. őrölt vanília2 ek. méz 2 ek. zsemlemorzsaA töltelékhez a rebarbarát ~2 cm-es darabokra vágjuk, tálba tesszük és elkeverjük a porcukorral, étkezési keményítővel és vaníliával. Állni hagyjuk, míg elkészítjük a tésztát.A sütőt előmelegítjük 190°C-ra.
A tésztához a lisztet elkeverjük a cukorral, sütőporral, gyömbérrel és csipet sóval. Hozzáadjuk a vajat, elmorzsoljuk, majd a tojássárgájákat hozzáadva összeállítjuk a tésztát. Lisztezett deszkán ~35x15 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd a formába tesszük. Elegyengetjük, a széleket magasabbra igazítjuk.Meghintjük a zsemlemorzsával, majd ráhalmozzuk a rebarbarát. Megcsorgatjuk a mézzel, majd előmelegített sütőben ~35-40 perc alatt készre sütjük.
A formában hagyjuk langyosra hűlni. Tetszés szerint szeleteljük, tálaláskor porcukorral hintjük. Tejszínhabot, vagy vaníliafagylaltot kínálunk mellé.