Málnaszörp

  • 2017.07.19.
  • 6

Nemrégiben, mikor otthon voltunk, Anyuék finom
málnaszörppel kínáltak minket, amit ők készítettek. Én is mindenképpen ki szerettem volna próbálni, mert nagyon ízlett. Öcsi el is mondta, hogy pontosan mik az arányok és a készítés folyamata. ...és én akkor büszkén mondtam is, hogy "Háhh! Megjegyeztem!" :D ...de mégsem. :D Így aztán telefonos segítséggel, de végül csak sikerült nekem is. Igaz, eredetileg 2 kg málnát ír a recept, de a nagy sütisütés és fagyasztás közepette, nekem most "csak" 1,4 kg volt, így ehhez arányosan csökkentettem a többi hozzávaló mennyiségét is. Közben kutakodtam a neten is és rátaláltam a szörp eredetijére Sherpánál. Utóbb rájöttünk, hogy Anyuék is ezt a receptet vették alapul, mert onnan jegyezték le. :) Mi nem tettünk bele citromot és szalicilsav helyett nátrium benzoátot használtunk, de ez a lényegen mit sem változtat, mert nagyon finom lett a szörp. :) Hozzávalók:1,4 kg málna3,5 dkg borkősav1/2 kk. nátrium benzoát1,4 l vízTovábbá:literenként 60 dkg cukor A málnát átmossuk, nagyjából lecsepegtetjük. A vizet felforraljuk, majd kihűtjük.Egy nagy -kb. 5 l-es- befőttesüvegbe tesszük a gyümölcsöt. Hozzáadjuk a borkősavat, nátrium benzoátot és tiszta kézzel alaposan pépesítjük a málnát, közben elkeverjük a többi hozzávalóval.Felöntjük a vízzel, majd kis tálkát teszünk az üveg tetejére és napos helyre tesszük 5-7 napra. A szörpalapot sűrű szövésű szitán vagy tiszta anyagon átszűrjük, hogy a magokat eltávolítsuk, majd a visszamaradt "léhez" literenként 60 dkg cukrot adunk és addig kevergetjük, míg az teljesen feloldódik.Tiszta, száraz, jól záródó üvegekbe töltjük és mehetnek a kamrapolcra.Fogyasztáskor sima, vagy ásványvízzel tetszés szerint hígítjuk.Én 3 és fél nap alatt késznek nyilvánítottam, mert igen nagy melegek voltak. Nekem ebből a mennyiségből 3 l szörp lett. :) Jövőre minimum duplázni fogok. :D