Napraforgómagos-mazsolás panettone

  • 2017.06.07.
  • 6

Nagyon-nagyon régóta szerettem volna ilyen sütőformát. :) Annyira tetszenek az ebben készült kelt tészták. Most végre felavathattam. Igaz, először nem hagyományos panettone készült benne, de így nyár elején talán nem is baj, hogy nem karácsonyi kalácsot sütöttem. :D ...és persze nem is "csak" panettone sülhet ebben a formában. ;) Most, hogy kicsit hűvösebb lett -már az elmúlt napokhoz képest-, bátran be lehet kapcsolni a sütőt.Hozzávalók egy ~16 cm-es formához:30 dkg liszt20 dkg fehér tönkölyliszt10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt3,5 dl langyos tej3 ek. méz3 dkg friss élesztő5 dkg hántolt napraforgómag10 dkg mazsola1 kk. őrölt fahéj 3 ek. olívaolajcsipet sóTovábbá:kevés vaj a forma kikenéséhezporcukor a tálaláshoz A tésztához a tejben a mézzel és egy evőkanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt. A liszteket tálba mérjük. Hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, a fahéjat, a napraforgómagot és az átmosott, lecsepegtetett mazsolát. A felfuttatott élesztővel együtt összeállítjuk a tésztát.
Cipóvá formázzuk és a kivajazott formába téve, 1 órát kelesztjük.
A forma tetejére alufóliából kupolát formálunk, hogy sütés közben a tészta szabadon nőhessen, de ne égjen meg.
180°C-ra előmelegített sütőben ~70 perc alatt aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Langyosra hűtjük, majd a formából kivéve porcukorral hintve tálaljuk.A receptet a Kifőztük májusi számában is megtaláljátok. :)