Vaníliás karika

  • 2017.05.06.
  • 4

Holnap Anyák napja. :) Erre a szép ünnepre egy régi kedvenccel készültem. Emlékszem, hogy régen, a családi ünnepeken ez a süti mindig ott volt a kekszes tálcán. ...és mindenki szerette. :) Lehet, hogy csak az idő szépíti, de akkoriban nagyon finomakat lehetett kapni. ...bár ezelőtt sosem sütöttem még, bíztam benne, hogy sikerülni fog! ;) Sok receptet találtam, sokat el is olvastam, végül csak úgy lett, ahogy lenni szokott, variáltam egy sajátot. :D A próbasütésnek nagy sikere volt, bátran ajánlom mindenkinek. :)
Hozzávalók ~70 db-hoz:47 dkg fehér tönkölyliszt25 dkg vaj20 dkg porcukor (házi vaníliás cukorból daráltam)1 rúd vanília kikapart magjai2 ek. étkezési keményítő1 kk. sütőpor1 tojás2 tojássárgájacsipet sóA bevonáshoz:20 dkg étcsokoládéA tésztához a vajat elmorzsoljuk a sütőporral és étkezési keményítővel elkevert liszttel. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és összeállítjuk a tésztát.Fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük 1 órát.Pihentetés után a tésztát lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtjuk és 4,5 cm átmérőjű formával kiszaggatjuk. A közepüket egy ~1,5 cm átmérőjű formával kiszúrjuk. Én csillagcsövet használtam.A karikákat sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk. Nem túl szorosan, mert sütés közben kissé megnőnek. A leeső részeket újragyúrjuk, nyújtjuk és formázzuk, míg a tészta el nem fogy.180°C-ra előmelegített sütőben ~12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk és bevonjuk vele a kihűlt karikák alját. Az így elkészített süteményt sütőpapírra sorakoztatjuk és hűvös helyen pihentetjük, míg a csokoládé megszilárdul.