Kenyérfelfújt

  • 2017.05.23.
  • 0

Le sem tagadhatom, hogy szeretjük a felfújtakat. :) No nem, mintha ez lenne a szándékom. :D ...sőt. Ezúttal egy sós variáció készült némi megszikkadt kenyérből, darált hússal, fűszerekkel. Könnyű, egyszerű hétköznapi ebéd kerekedett belőle. Igazából sokféleképpen variálhatjuk, olyan hozzávalókkal, ami épp akad otthon. Nálunk többször előfordult már ilyen-olyan formában, és biztos, hogy lesz is még. ;)Hozzávalók egy 20x20x4 cm-es sütőtálhoz:40 dkg szikkadt kenyérrúd vagy gyökérkenyér30 dkg darált hús1 kis lilahagyma1/2 piros húsú paprika1 gerezd fokhagyma2 evőkanál vaj sóborskis csokor petrezselyem20 dkg mascarpone1 dl tej2 tojássóborsszerecsendiókevés vaj a forma kikenéséhez A tetejére:7 dkg reszelt sajt A mascarponét kikeverjük a tejjel, a tojással és fűszerekkel. A kenyérrudat ~1 cm-es karikákra vágjuk.
Egy serpenyőben felhevített vajon dinsztelni kezdjük a finomra vágott lilahagymát és paprikát. Rátesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk és kevergetve lepirítjuk.
Belekeverjük a reszelt fokhagymát és a finomra aprított petrezselymet, majd langyosra hűtjük.
A sütőtálat kivajazzuk, az alját kirakjuk egy rétegben kenyérkarikákkal. Rákanalazunk keveset a tojásos keverékből. Ráhalmozzuk a darált húst, elegyengetjük, majd befedjük kenyérkarikákkal.
Ráöntjük a maradék tojásos keveréket és ~20 percig pihentetjük.
160°C-ra előmelegített sütőben ~1 óra alatt készre sütjük. A sütési idő felénél a tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Magában, vagy friss salátával kínáljuk.A receptet a Kifőztük májusi számában is megtaláljátok. :)