Sós túrótorta

  • 2017.04.12.
  • 5

Régóta terveztem, hogy sós tortát készítek. Az ilyesfajta torta olyan, akár egy szendvics. Reggelire, uzsonnára és vendégvárónak is jó választás lehet. Ha pedig kedvünk támad kicsit feldíszíteni, akár ünnepi fogás is válhat belőle. Én most direkt ehhez a tortához sütöttem a kenyeret is, mert hagyományos torta formát szerettem volna. :) Nálunk ott lesz a Húsvéti asztalon. ;)
Hozzávalók egy ~16 cm átmérőjű tortához:A kenyérhez:35 dkg kenyérliszt BL805 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt1 kk. cukor 2,75 dl tej2 dkg friss élesztő3 ek. olívaolajsókevés vaj a forma kikenéséhez A töltelékhez:45 dkg túró6+2 ek. tejföl2 ek. natúr vajkrém1/4 kk. só 10 dkg húsos füstölt szalonna1 kis lilahagyma2 kk. őrölt pirospaprika1 csipet őrölt kömény 1 kis csokor medvehagyma1 kis csokor metélőhagymanéhány szál petrezselyemlevél sóA díszítéshez:metélőhagymapetrezselyemmedvehagymauborkaA kenyérhez az élesztőt egy kanál liszttel és a cukorral langyos tejben felfuttatjuk. A liszteket tálba mérjük. Hozzáadjuk a sót, olívaolajat, majd az élesztővel együtt összeállítjuk a tésztát. Lisztezett deszkán cipóvá formázzuk és magas falú -16 cm átmérőjű-, kivajazott kapcsos formába tesszük. Langyos helyen, letakarva ~1 órát kelesztjük.A kenyeret 200 °C-ra előmelegített sütőben ~1 óra alatt készre sütjük. A formából kivéve, rácsra téve teljesen kihűtjük.
A kihűlt kenyérből 4 egyforma -2 cm-es- szeletet vágunk. Ezek lesznek a torta lapjai.A töltelékhez a túrót ízesítjük sóval, kikeverjük 6 evőkanál tejföllel és vajkrémmel, majd négy részre osztjuk. Egy részt félre teszünk a torta bevonásához.A szalonnás túrókrémhez a füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, serpenyőben lepirítjuk. A sült szalonnát a zsírjáról leszedjük és egy rész túrókrémhez keverjük.A lilahagymát finomra vágjuk, a pirospaprikával és köménnyel együtt szintén egy rész túrókrémhez keverjük.A metélőhagymát, medvehagymát, petrezselymet finomra vágjuk és a harmadik rész natúr túrókrémhez keverjük.A tortához a kenyérlapokat megtöltjük a háromféle túrókrémmel. A sorrend tetszés szerinti, itt most alulra került a szalonnás, középre a lilahagymás, felülre pedig a metélőhagymás töltelék.A félretett natúr krémhez keverjük a maradék 2 evőkanál tejfölt, majd ezzel bevonj