Csokoládés mini répatorta

  • 2017.04.07.
  • 0

Néha (sokszor) jó gyereknek lenni és játszani. :) Ez a süti pedig tökéletes arra, hogy "gyurmázzunk" egy kicsit. :D
A répatorta nagy kedvencem és most csokoládéval készítettem. A tészta finom puha, kicsit fűszeres, kicsit csokoládés, nem túl édes, ami nem is baj, tekintve, hogy jelentős mennyiségű vajas krém és "édes" kis figurák díszítik. A nagyobb gyerekek is biztosan élvezni fogják, ha együtt gyurmázhatnak velünk. :) Jó kis mókázás kerekedik belőle. Utána pedig vígan befalhatjuk együtt a sütiket. :DHozzávalók 4 nagyobb és 5 kis tortához:A tésztához:17,5 dkg fehér tönkölyliszt15 dkg nádcukor1/2 kk. őrölt gyömbér1/2 kk. őrölt fahéj8 g sütőporcsipet só20 dkg sárgarépa (tisztítva, finomra reszelve)1,25 dl olaj2 tojás5 dkg étcsokoládéA krémhez:10 dkg vaj10 dkg porcukorA fondanthoz:12+12 dkg porcukor1 tk. zselatinpor1,5 ek. víz1/2 ek. méz1/2 ek. vajnéhány csepp narancs, piros és zöld ételfestékTovábbá:3 ek. kókuszreszelékzöld ételfestékA fondanthoz egy tálba szitálunk 12 dkg porcukrot. A zselatint elkeverjük a vízben, majd gőz fölött teljesen feloldjuk. Hozzáadjuk a vajat, mézet és továbbra is gőz fölött tartva összemelegítjük.A zselatinos keveréket a porcukorhoz adjuk és elkeverjük. A maradék 12 dkg porcukorból kanalanként adagolunk a masszához, míg jól gyúrható, kissé még ragadós állagot nem kapunk.
A kész masszát elfelezzük. Egyik felét -ez fehér marad- fóliába csomagolva hűtőbe tesszük néhány órára. A másik feléből 1-1 diónyi adagot lecsípünk. Egyikhez néhány csepp zöld, másikhoz 1-2 csepp piros -utóbbit óvatosan adagoljuk, hogy a végeredmény rózsaszín legyen- ételfestéket gyúrunk. A maradékot narancssárgára színezzük. Ezeket is fóliába csomagoljuk és hűtőben pihentetjük.A kókuszreszeléket néhány csepp zöld ételfestékkel megszínezzük.A tésztához a lisztben elkeverjük a sütőport, fahéjat és gyömbért. A cukrot a tojásokkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a sárgarépát, olajat, a gőz fölött felolvasztott csokoládét, végül belekeverjük a sütőporos, fűszeres lisztet.A masszát a vajazott, lisztezett formákba -4 db 8 cm átmérőjű pudingformába- és a muffinpapírokba kanalazzuk.
Előmelegített sütőben ~20-25 perc alatt készre sütjük. A muffinokat, ha kész vannak, kicsit hamarabb kivesszük. A süteményeket rácsra téve -a nagyobbakat a formából kivéve- teljesen kihűtjük.A vajat a porcukorral habosra keverjük A krémmel bevonjuk a torták tetejét, majd mindet a zöld kókuszreszelékbe "forgatjuk" úgy, hogy az a vajas krémet teljesen befedje.A fehér és rózsaszín fondantból megformázzuk a nyuszikat. A nyuszik szeméhez egy csipetnyi fehér fondant kakaóporral színezünk meg. A narancsszín és zöld fondantból pedig a sárgarépákat. A formázáshoz a kezünket megvajazzuk és átgyúrjuk a fondant, hogy könnyen alakítható legyen. Az alkatrészeket gondolatnyi vízzel tudjuk egymáshoz ragasztani. A kész figurákkal feldíszítjük a tortákat.