Blundel tészta

  • 2017.02.07.
  • 6

Régóta birizgálta a fantáziámat a blundel tészta. :) Keresgéltem is anno receptet, de aztán valahogy elfelejtődött. Mígnem a múltkor belém hasított a felismerés, hogy én bizony azóta sem készítettem el, pedig de jó is lenne igazi klassz kelt leveles tésztából péksütiket gyártani! :D Így hát újra nekiveselkedtem és olvastam és olvastam és keresgéltem, mígnem ráakadtam egy igen szimpatikus receptre és klassz leírásra itt. Kicsit izgultam, de bíztam a kelt tésztával ápolt jó barátságunkban. :) Nem is csalódtam; a barátság pedig e tészta formájában még szorosabbra fűződött. :DHozzávalók:40 + 10 dkg sima liszt25 dkg vaj2,5 dl langyos tej5 dkg cukor2,5 dkg friss élesztő1 kk. só1 tojássárgája1 kk. őrölt bourbon vaníliaA vajat 10 dkg liszttel összegyúrjuk. Vigyázva, ne olvadjon meg nagyon a vaj. Ebből a vajalapból 7 dkg-ot félreteszünk a tésztához, a többit négyzet alakúra formáljuk és hűtőbe tesszük kicsit dermedni.A tejben elkeverjük a cukrot,
tojássárgáját, élesztőt, vaníliát, majd a 40 dkg liszttel, sóval, félretett vajjal sima tésztává gyúrjuk. Cipóvá formázzuk és fóliával letakarva ~20 percet pihentetjük.A tésztát lisztezett felületre tesszük, majd középen vastagabbra hagyva, négy irányba megnyújtjuk. A tészta közepére helyezzük a vajalapot, majd becsomagoljuk.
Széltében -igyekezzünk sarkosan- elkezdjük nyújtani a tésztát. Az így kapott ~40x30 cm-es téglalapot gondolatban 3 részre osztjuk -a felesleges lisztet lesöprögetjük a tésztáról-, majd két oldalról -középre- egymásra hajtjuk, így három réteget kapunk. (szimpla hajtás)A tésztát elforgatjuk 90°-al, majd újra kinyújtjuk hosszanti irányban. Ezúttal ~50x30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Gondolatban 4 részre osztjuk -a felesleges lisztet lesöpörjük-, két végét behajtjuk középvonalig, végül pedig félbe hajtjuk. Így négy réteget kapunk. (dupla hajtás)A tésztát fóliával letakarva hűtőben pihentetjük 20 percet.Pihentetés után újra kinyújtjuk a tésztát és szimplán hajtjuk. Ezután hűtőben újabb 20 percet pihentetjük.Pihentetés után a tészta felhasználásra kész. :)