Székelykáposzta

  • 2017.01.13.
  • 0

Még soha nem készítettem székelykáposztát. A minap a kisboltban hirtelen felindulásból vettem savanyított káposztát. Nem volt vele semmi tervem, néha csak úgy képes vagyok magában is enni. ...jó sokat. :D Hazaérve szépen betettem a hűtőbe és elkezdtem gondolkozni, mi is legyen belőle. Persze azért lemeóztam előtte. ;) Felcsaptam a kedvenc szakácskönyvemet, és meglepődve láttam, hogy nincs benne a receptje. Csak a gyorsfagyasztott készételekről szóló bekezdésben olvasható róla néhány mondat. Kicsit elkenődtem, de azért nem estem kétségbe. :D Google a barátom, hát akkor keresgélek a neten. Találtam is rengeteg elkészítési módot. Így aztán belevetettem magam az olvasásba. Sok recepttel később úgy döntöttem, nekilátok, kicsit a magam feje után, aztán lesz, amilyen lesz. Még párom is jót evett belőle, pedig ő alapjáraton nincs kibékülve a savanyú káposztával. Ezt pedig határozottan jó jelnek tekintem, így biztos készül még. :D
Hozzávalók 6 személyre:50 dkg savanyú káposzta50 dkg sertéstarja1 fej vöröshagyma1 ek. őrölt paprika1 ek. zsír2 babérlevél (elhagyható, káposztája válogatja)kevés víz3 ek. tejföl1 ek. lisztsóA káposztát -ha nagyon savanyú, vagy sós- kissé átöblítjük, majd a hosszú szálakat megvágjuk. Lábasba tesszük, a babérlevelet hozzáadjuk. Felöntjük annyi vízzel, ami éppen csak ellepi és lassú tűzön puhára pároljuk.Egy másik lábasban zsíron üvegesre dinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Lehintjük a pirospaprikával, átkeverjük, majd beleforgatjuk a felkockázott tarját. Sózzuk, majd felöntjük annyi vízzel, ami ellepi és fedő alatt közepes lángon puhára pároljuk.Mikor a hús és a káposzta is puha, egy szűrőkanállal a húsra szedjük a káposztát (közben kihalásszuk a babérleveleket). Kevés levet öntünk még alá és összeforraljuk.A tejfölt liszttel és kevés lével -ami a káposztáról visszamaradt- csomómentesre keverjük, majd besűrítjük vele az ételt. Egyet forralunk rajta, majd tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.