Kelt túrófánk

  • 2017.01.21.
  • 0

Nagyon szeretem a fánkot. :) Legyen az bármilyen és származzon a világ bármely tájáról. :D ...legalábbis amiket eddig kóstoltam, mind kedvenc lett. :) Rég ki akartam próbálni, hogy milyen a kelt túrófánk, így hát épp itt volt az ideje egy főpróbának. A narancsos burgonyafánk tésztáját vettem alapul, de menet közben némiképp átalakult a recept. Kívül ropogós, belül puha, kis citrusos ízzel és persze jó sok túróval. Azt hiszem nemsokára újra kell sütnöm. ...ha már úgy is itt a fánkszezon. ;)Hozzávalók ~24 db fánkhoz:25 dkg sima liszt25 dkg túró3 tojássárgája1 dl langyos tej2 dkg friss élesztő1 ek. porcukor1 citrom reszelt héja 2 dkg olvasztott vajcsipet sóTovábbá:porcukor a tálaláshozAz élesztőt langyos tejben egy kevés liszttel és cukorral felfuttatjuk.
A tészta hozzávalóit tálba tesszük és az élesztővel együtt egynemű tésztává gyúrjuk/dagasztjuk. Letakarva, huzatmentes helyen ~30 percet kelesztjük.A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, szűk 1 cm vastagra nyújtjuk, majd 6 cm átmérőjű kör formával kiszaggatjuk. A fánkok közepébe lyukat formálunk. Letakarva újabb 15 percet kelesztjük.A megkelt fánkokat közepesen forró olajban -többször átforgatva- aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.