Gigantes plaki - Görög sült bab

  • 2017.01.30.
  • 5

Ennek a receptnek az eredetijét Jamie Oliver - Jamie belevág... című szakácskönyvében találtam. Első olvasásra nagyon megtetszett, mert csupa olyan alapanyag van benne, amit szeretek. :) Most épp aktuális, mert igen laktató akár fő-, akár előételként tálaljuk, a fűszereknek hála pedig egy kis nyarat csempészhetünk a konyhába ilyen szürke téli időben. :) Némiképp módosítottam a recepten; mivel nagyon szeretjük a gombát, így került bele az is.
Hozzávalók 4-8 személyre:50 dkg főtt vajbab (lehet konzerv is)40 dkg aprított, hámozott paradicsom (konzerv)2 dl paradicsompüré2 dl víz 20 dkg füstölt bacon30 dkg apró csiperke (lehet konzerv is) 2 sárgarépa 1 vöröshagyma2 gerezd fokhagyma1 ek. krétai vad fűszerkeverék10 dkg feta sajt3 babérlevél1 tk. nádcukor
2 ek. olívaolaj sóbors Egy nagy serpenyőben, felhevített olívaolajon néhány percig együtt pirítjuk a finomra vágott hagymát és a kockákra vágott bacont.
Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, a karikákra vágott sárgarépát és paradicsomkonzervet.
Ízesítjük babérlevéllel, cukorral, sóval, borssal. Felöntjük vízzel és lassan forraljuk ~10 percig.
Belekeverjük a babot, majd az egészet sütőtálba kanalazzuk, lefedjük és 180°C-ra előmelegített sütőben ~1 óra alatt készre sütjük.
Tálaláskor a tetejére feta sajtot morzsolunk.Tipp: Főételként friss kenyérrel, vagy előételként kisebb adagokban is tálalhatjuk.A receptet a Kifőztük januári számában is megtaláljátok! :)