Cékla chutney

  • 2016.12.13.
  • 2

Egy jó kis fűszeres téli chutney. Szeretem az efféle dolgokat, mert klasszul feldobnak egy natúr sültet is. :) Az ünnepi asztalnál akár párolt káposzta helyett is kínálhatjuk. Hidegen, vagy melegen is nagyon finom. Sokáig nem voltunk túl jó barátságban a cékla és én, de azt hiszem egyre jobban kedvelem. Ez az étel lett belőle az egyik kedvencem.Hozzávalók 8-10 személyre:65 dkg cékla (tisztítva)2 kis alma1 vöröshagyma3 ek. nádcukor vagy nyírfacukor2 ek. balzsamecet1 tk. mustármag1 tk. indiai koriandermag1 kk. őrölt fahéj1 cm-es friss gyömbérnéhány zsályalevél (elhagyható)3 ek. olívaolajcsipet só Az almát meghámozzuk és a céklával együtt nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A vöröshagymát a gyömbérrel és zsályával késes aprítóban pépesre aprítjuk.
Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat, beletesszük a mozsárban áttört koriandert és a mustármagot. Addig pirítjuk, míg a mustármag pattogni kezd. Rátesszük a hagymát, nyírfacukrot, sót és kevergetve néhány percig dinszteljük.
Hozzáadjuk a céklát, almát, a balzsamecetet és közepes lángon, fedő alatt -néha átkeverve- addig pároljuk, míg a cékla teljesen megpuhul. A cékla nedvességtartalmától függően kevés vizet tehetünk alá. Sült húsok mellé kínáljuk.Tipp: Kihűtve, üvegekbe töltve, hűtőben több napig is eláll.A receptet a Kifőztük novemberi számában is megtaláljátok. :)