Hagymás bab

  • 2016.08.25.
  • 1

"Mi ez, hagymás bab?" "Nem, krumplis hal!" :D Azt hiszem sokan vagyunk, akik jól ismerjük ezt a beszélgetést. Ha százszor nem láttam a filmet, akkor egyszer sem.
...és legalább ennyiszer megfordult a fejemben, hogy ki kellene már próbálni, milyen is A hagymás bab. Hamar rá kellett jönnöm, hogy ez nem is lesz olyan könnyű. Annál az egyszerű oknál fogva, hogy ennek a legendás ételnek -mely igen gyakori szereplője a Bud Spencer, Terence Hill filmeknek- a receptjét nem osztották meg a nagyérdeművel. Épp ezért, milliónyi variáció közül választhatunk, ha egy jó hagymás babot szeretnénk készíteni. Bizonyára mindenki megtalálja a neki tetszőt, amennyiben szereti a babot. :D Én is elolvastam megannyi receptet, végül aztán valahogy csak a saját fejem után mentem és elkészült végre ez az egyszerű, de nagyszerű étel; kedvenc filmbéli párosom tiszteletére. :)Hozzávalók 4 személyre:4 nagy fej vöröshagyma25 dkg füstölt szalonna50 dkg főtt bab (lehet konzerv is)2 dl paradicsompüré (8,5 ref %-os)2 ek. nádcukornémi olívaolajsókis csokor friss bazsalikomEgy nagy serpenyőben lepirítjuk a felkockázott füstölt szalonnát. A szalonnát kiszedjük, a visszamaradt zsíron -ha kevés, adjunk hozzá egy kis olívaolajat- karamellizáljuk a nádcukrot.Rátesszük a vékonyra szelt hagymát és kevergetve addig sütjük, míg a cukor felolvad, a hagyma pedig aranyszínű és puha lesz.Hozzáadjuk a lecsepegtetett babot, a szalonnát, paradicsompürét. Sóval és finomra vágott bazsalikommal ízesítjük -ízlés szerint kevés vizet adhatunk hozzá-, majd néhány perc alatt készre sütjük az ételt. Forrón, friss kenyérrel tálaljuk.Tipp: Én most konzerv vajbabot használtam, de a bab szinte bármilyen lehet. :) Kicsi, nagy, fehér, tarka, vörös... Ki milyet szeret, vagy épp milyen van otthon. Aki szereti és bírja az erőset, csempésszen bele bátran egy kis chilit, nem fogja elrontani. ;)