Nasi goreng

  • 2016.02.08.
  • 5

:D Hát igen... Mi tagadás, ezt az ételt is épp annyira szeretem, mint a "testvérét" a bami-t. ...és mint ahogy a bami, nekem ez is Hollandiához kötődik. :) A két fűszerkeverék közt nincs lényeges eltérés, ugyanazokból az alkotókból áll, kivéve a paprikát, ami a nasi keverékben van. Az íz emiatt igen hasonló, mégis más. Igaz, előfordult már, hogy "mellényúltam" és pont a másik keveréket használtam az adott ételhez. :D A lényeg, hogy így is, úgy is egy igen kellemesen, fűszeres, finom fogás kerülhet az asztalra.
Hozzávalók 4 személyre:40 dkg sertéshús (esetleg csirke, pulyka, ki mit szeret :))1 kis fej vöröshagyma1 piros húsú paprika2 sárgarépa2 dl zöldborsó (lehet mirelit is)10 dkg mungóbabcsíra (sós lében eltett) fél póréhagyma3 ek. nasi goreng fűszerkeverék4 ek. olajsó~1,5 dl barna rizsA sót, fűszerkeveréket és olajat elkeverjük. A húst vékony csíkokra vágjuk és egy jól záródó dobozba, vagy műanyag tasakba tesszük. Ráöntjük a pácot, alaposan átkeverjük, majd lezárva néhány órára, vagy egy éjszakára a hűtőbe tesszük.A rizst kevés sóval ízesített vízben készre főzzük, leszűrjük, melegen tartjuk. A vöröshagymát, paprikát, sárgarépát vékony csíkokra szeljük. A póréhagymát felkarikázzuk. A borsót, néhány perc alatt enyhén sós vízben előfőzzük, leszűrjük.A húst -a páccal együtt- felforrósított wokba ötjük és dobva/rázva kisütjük. Kiszedjük egy tálkába és melegen tartjuk.
A visszamarad fűszeres szaftba -ha kell, kevés olajat tehetünk még hozzá- szórjuk a csíkokra vágott zöldségeket, a borsót és a póréhagyma felét. Néhány perc alatt átsütjük. Visszatesszük a húst, hozzáadjuk a mungóbabcsírát és a rizst. Kevergetve átforrósítjuk az ételt és azonnal tálaljuk. Póréhagymával díszítjük.