Májas táska

  • 2016.01.21.
  • 4

Rég volt már csirkemájas étel... Nem is értem, hogy lehet? :D A nagy ünnepi dőzsölések alatt némiképp háttérbe szorult. De csak mostanáig. ;) Óriási kedvenc amúgy is, de így, kelt tésztával burkolva igazán klassz. Készíthetjük akár ebédre, vagy vacsorára is, egy kis friss salátával remek lesz. Ezek jó nagy táskák lettek, úgyhogy nyugodtan készíthetünk több, kisebb táskát is, ez esetben azonban a sütési idő némiképp rövidülni fog.Hozzávalók 6 db-hoz:A tésztához:50 dkg sima liszt3 dl tej + egy kevés a kenéshez2 dkg friss élesztő1 tk. cukor1 tojássárgája 4 ek. olajsó1 tk. ecet (10%-os)
A töltelékhez:50 dkg csirkemáj1 fej vöröshagymasóborsmorzsolt majoránna3 ek. olajA tésztához a langyos tejben egy kanál liszttel és a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi lisztet tálba tesszük. Hozzáadjuk az olajat, sót, tojássárgáját, majd az élesztővel és ecettel ruganyos tésztává gyúrjuk. Olajjal lekenve, letakarva ~1 órát kelesztjük.
A töltelékhez felforrósított olajon üvegesre dinszteljük a vékonyra szelt vöröshagymát. Rátesszük a felkockázott csirkemájat, fűszerezzük, majd fedő alatt -néha átkeverve-, közepes lángon készre pároljuk. A tűzről levéve, fedő nélkül hűlni hagyjuk.
A tésztát lisztezett felületen 30x45 cm-es téglalappá nyújtjuk és 6 egyforma négyzetre osztjuk. A közepükre halmozzuk a tölteléket, majd a tészta alsó és felső oldalát a töltelékre hajtjuk, hogy fedjék egymást. A két oldalon kilógó tésztarészt óvatosan megnyújtva szintén a töltelékre hajtjuk, majd a táskát megfordítva sütőpapírral fedett tepsire tesszük.
A tetejüket lekenjük tejjel, majd 180°C-ra előmelegített sütőben ~35 perc alatt készre sütjük a táskákat. A receptet megtaláljátok a Kifőztük januári számában is. :)