Gesztenyés-narancsos keksz

  • 2015.12.04.
  • 9

Jó ideje itt pihen a kamrában gesztenyeliszt. Mivel nincs vele tapasztalatom, ezért ötletem se nagyon volt, hogy mihez lehetne felhasználni. Pedig mostanában már egész megbarátkoztam a gesztenyével. :D Régen csak pürének ettem meg, annak is nagyjából szökőévente egyszer. Mondjuk a sült gesztenyével a mai napig nem vagyok kibékülve. :D Gyűjtöttük is anno, meg is pucoltuk, annak rendje és módja szerint meg is sütöttem, aztán egy falatot ettem is, hogy tudjam, miért nem szeretem. :D Hát így vagyunk mi ketten... a gesztenye és én. Így hát megpróbálkoztam a liszttel, hátha sütiben jobban csúszik. És igen! Jobban bizony! Jó, azóta a pürével is elvagyok, de azt hiszem minden formája közül a liszttel kötök szorosabb barátságot. ;) El is készült vele ez a jó kis keksz, ami több szempontból is úttörő. Először is, a gesztenyeliszt miatt, másodszor a sütipecsét miatt, amit Anyutól kaptam és ezzel a sütivel avattam fel és imádom, harmadszor a bögrék miatt -melyek ott csücsülnek a képeken-, amit Macskanyelvtől és Kutyánszkitól kaptunk ajándékba legutóbbi sütizős-beszélgetős találkozó alkalmával! És azóta reggelente ezekből isszuk a kávét! ♥Hozzávalók:12 dkg gesztenyeliszt20 dkg sima liszt6 dkg étkezési keményítő10 dkg porcukor10 dkg vaj1 narancs reszelt héja1 kk. vaníliakivonat2 tojás csipet sóA sütőt előmelegítjük 180°C-ra, két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A hozzávalókat tálba tesszük és kézzel összeállítjuk a tésztát.Lisztezett deszkán ~0,5 cm vastagra nyújtjuk, majd tetszés szerinti mintával kiszaggatjuk/sütipecséttel megformázzuk.A kekszeket tepsire sorakoztatjuk és előmelegített sütőben ~10-12 perc alatt készre sütjük.