Lebbencsleves

  • 2016.01.05.
  • 0

Egyszerű, laktató, de mégsem túl nehéz leves. Ez kell most a hidegben, a nagy ünnepi eszem-iszom után. :) Sokszor készül nálunk, mert gyorsan megvan és ha kicsit üresebb a kamra és a hűtő, néhány zöldség és egy kis szalonna, vagy kolbász mindig van itthon. :) ...erről most eszembe jut egy régebbi főzős műsor, ahol az volt a mondás, "...mert az mindig van otthon...". Néha jókat kacarásztam magamban, mert olyan alapanyagok is előfordultak, ami nálunk még sosem, vagy csak nagyon ritkán. De hát ugye mindenkinek más a kamrája. :D Persze én is főztem már hol zeller, hol fehérrépa nélkül, ha épp elfogyott, de azok nélkül is épp annyira jó. :) ...esetleg ha akad egy kis tejföl -mert ez nálunk történetesen mindig van itthon-, tálaláskor mindenki kedvére megbolondíthatja vele a leves. ;)Hozzávalók 6 személyre:15 dkg füstölt húsos szalonna1 vöröshagyma 2 sárgarépa1 fehérrépakis darab zeller4-5 közepes burgonya15 dkg lebbencstésztaőrölt paprikasó1/2 ek. zsír, ha szükségesEgy nagyobb fazékban a csíkokra vágott szalonnát lepirítjuk. (Ha szükséges kevés zsírt tehetünk alá.)
A szalonnát kiszedjük, a visszamarad zsírra tesszük a lebbencstésztát, finomra vágott hagymát. Addig pirítjuk kevergetve, míg a tészta elkezd hólyagosodni.
Rátesszük a megtisztított, karikára vágott sárga- és fehérrépát, a kockára vágott zellert és a szalonnát. Néhány percig együtt pirítjuk.
Meghintjük őrölt paprikával, sóval, hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott burgonyát, majd vízzel felengedve lassú tűzön készre főzzük a levest.A receptet megtaláljátok a Kifőztük decemberi számában is.