Fácán erdei gyümölcs mártással és burgonyagombóccal

  • 2015.10.28.
  • 0

Nagyon régen ettünk fácánt; akkor is, ha jól emlékszem leves formájában. :) Jó ideje már itt várt a mélyhűtőben egy madárka, amit még anyuéktól kaptunk. Az első terv egy jó kis leves volt, de aztán meggondoltam magam. :) Szerencsére... Bár a belőle készült levest is imádom, ez a sült felkerül a kedvencek közé. ;)
Hozzávalók 4 személyre:A főtt-sült fácánhoz:1 egész fácánmell2 egész fácáncombvöröshagymafokhagyma3-4 ág rozmaring8-10 szem szegfűbors lisztmorzsolt kakukkfű4 ek. mangalicazsír A burgonyagombóchoz: 70 dkg burgonya3-4 ek. sima lisztsószerecsendióAz erdei gyümölcs mártáshoz: vöröshagyma1 ek. mangalicazsír 25 dkg erdei gyümölcs (lehet mirelit is)1 kk. őrölt fahéj1 kk. sumach3 ek. mézcsipet só~0,5 dl víz1 tk. étkezési keményítőA húst megtisztítjuk,
lábasba tesszük a megtisztított vöröshagymával, fokhagymával. Hozzáadjuk a szegfűborsot, rozmaringot és felengedjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Sózzuk, majd közepes lángon 2 óra alatt puhára főzzük. Kivesszük a vízből, kihűtjük.
A megtisztított burgonyát apró kockákra vágjuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, tálba tesszük, áttörjük és hűlni hagyjuk.
Míg a hús és a burgonya pihen, elkészítjük a mártást. A finomra vágott vöröshagymát felhevített zsíron aranyszínűre pirítjuk. Megcsorgatjuk mézzel, hozzáadjuk az erdei gyümölcsöt. Fűszerezzük, majd közepes lángon kevergetve néhány perc alatt összepároljuk. Vízben elkevert étkezési keményítővel besűrítjük.
A kihűlt burgonyához adjuk a lisztet, fűszerezzük sóval, szerecsendióval, majd kézzel összeállítjuk a "tésztát". Tapadásmentes felületen kb. 2,5 cm vastagságban ellapogatjuk és 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A leeső részeket újra gyúrjuk/szaggatjuk. A "gombócokat" bő, forró olajban aranybarnára sütjük.
A húst kicsontozzuk, bőrét leszedjük és nagyobb darabokra vágjuk. Megforgatjuk kakukkfűvel ízesített lisztben, majd felhevített zsíron aranybarnára pirítjuk.
A húst burgonyagombóccal és erdei gyümölcs mártással tálaljuk.