Zöldséges mini calzone

  • 2015.08.29.
  • 6

A pizzát minden formában szeretjük. Akár Gombóc Artúr a csokoládét. :D A calzone mini változata igen praktikus. Akár kerti munka közben vagyunk, vagy kirándulunk, csak felkapunk egyet és már mehetünk is tovább. :) No persze éppúgy megállja a helyét ha reggelinek, vagy vacsorának fogyasztjuk. Esetleg készíthetjük őket még kisebbekre, úgy egy jó beszélgetéshez egy pohár sör vagy bor mellé remek kísérő lehet. :)
Hozzávalók 12 db-hoz:A tésztához:35 dkg liszt2,5 dl langyos víz2,5 dkg friss élesztő1 teáskanál cukor 3 ek. olívaolajsóoregánóbazsalikomA töltelékhez:3 ek. olívaolaj 1 kis fej lilahagyma 1 kis zsenge cukkini4 ek. kukoricakonzerv5 nagy csiperke5 db fűszeres olajban eltett aszalt paradicsom 10 dkg reszelt sajt edami/maasdamer2 ek. pesztósó ízlés szerintA tetejére:kevés olívaolajreszelt sajtA tésztához az élesztőt langyos vízben egy kanál liszttel és a cukorral felfuttatjuk.
A lisztet és fűszereket tálba tesszük. Hozzáadjuk az olívaolajat, a felfuttatott élesztőt és összeállítjuk a tésztát. Dagasztani nem kell. Letakarva fél órát kelesztjük, eközben előmelegítjük a sütőt 200°C-ra és elkészítjük a tölteléket.
A zöldségeket és gombát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk és üvegesre dinszteljük rajta a lilahagymát. Rátesszük a gombát, cukkinit, kukoricát, kevergetve együtt pároljuk. Hozzáadjuk a felaprított aszalt paradicsomot, pesztót, ízesítjük sóval -ha kell-, és készre főzzük a tölteléket. A tűzről levéve langyosra hűtjük, majd belekeverjük a reszelt sajtot.
A megkelt tésztát lisztezett felületen 12 egyforma részre osztjuk. A cipókat bátran átgyúrjuk, majd ~16 cm átmérőjű körré nyújtjuk. A tésztakörök egyik felére tölteléket halmozunk, a másik felét ráhajtjuk, majd a széleket összedolgozzuk, lekenjük kevés olívaolajjal. Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk, a tetejükön kis bemetszést ejtünk, majd megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített sütőben ~15 perc alatt készre sütjük.A receptet megtaláljátok a Kifőztük augusztusi számában is. :)