Minestrone

  • 2015.08.23.
  • 6

A minestrone egy olasz zöldségleves. Tartalmas, szinte egytálétel. Sokféle variációja létezik, ezért nincs is konkrét receptje. Minden régiónak megvan a saját jellegzetes minestronéja. Az enyém pláne kilóg a sorból, mivel van benne hús is -nem "csak" sonkalé-, de azért remélem nem veszik rossz néven, hogy közéjük soroltam. ;) Ebben az ételben is az az egyik legjobb dolog, hogy szinte bármiből készülhet. Tehetünk bele mindenféle zöldséget, amilyet csak szeretünk. :) Ilyen borongós időben jólesik a szemnek és a léleknek is egy ilyen nyáridéző finomság. :) Hozzávalók 6 személyre:6,6 dl házi paradicsomlé15 dkg füstölt sonka1 fej lila hagyma1 sárgarépa20 dkg zöldborsó1 kis cukkini2 marék koktélparadicsom 8 dkg kagylótészta1 kis csokor friss oregánó1 kis csokor friss bazsalikomcsipet barna cukorsó3 ek. olívaolaj + egy kevés a tálaláshoz1 ek. pesztó + 6 kávéskanálnyi a tálaláshoz~4 dl víz
A sonkát, lila hagymát, sárgarépát és cukkinit apró kockákra vágjuk.
Felhevített olívaolajon lepirítjuk a sonkát, majd rátesszük a hagymát, sárgarépát, zöldborsót és kevergetve ~5 percig együtt pirítjuk/dinszteljük őket. Hozzáadjuk a finomra vágott zöld fűszerek felét, felöntjük paradicsomlével, ízesítjük, pesztóval, sóval, cukorral. Kevés vízzel hígítjuk, majd közepes lángon félpuhára főzzük a zöldségeket.
Beletesszük a tésztát, cukkinit és addig főzzük, míg minden megpuhul. Közben, ha szükséges, a vizet pótoljuk. Főzés végén, a forró levesbe tesszük a félbe/négybe vágott koktélparadicsomot és a maradék zöld fűszert.
Tálaláskor a forró levest megcsepegtetjük olívaolajjal és egy kevés pesztót kanalazunk a tetejére. Zöld fűszerrel díszítjük és pirítóst kínálunk mellé.A receptet a Kifőztük augusztusi számában is megtaláljátok. :)