Meggyes-marcipános-gesztenyés kosárka

  • 2015.04.01.
  • 7

Nem sűrűn fordul elő itthon gesztenyepüré, most mégis rövid időn belül kétszer is gesztenyés sütit készítettem. :) A tortát már rég meg akartam sütni, a másik gesztenyepürével azonban nem volt különösebb tervem. Aztán eszembe jutott, hogy a mélyhűtőben van egy tartalék leveles tészta és hogy még fel sem avattam az Anyutól kapott virág alakú kiszúrókat. :) ...a többi meg jött magától. A holland mandulás süti után megmaradó marcipán, egy kevés házi meggydzsem, némi tejszín és már kész is a desszert.Hozzávalók 10 kosárkához:50 dkg mirelit leveles tészta25 dkg gesztenyepüré5 dkg marcipánmassza1 dl habtejszín 1 ek. rum (elhagyható)meggydzsemholland kakaópor a díszítéshez A tésztát a leírásnak megfelelően kiolvasztjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd egy 10 cm átmérőjű -virág formájú- kiszúróval kiszaggatjuk.
A tésztavirágokat kosárkaformába igazítjuk, majd egy üres formát helyezünk a közepükre. 200°C-ra előmelegített sütőben ~12 perc alatt kisütjük a tésztát. Kicsit hűlni hagyjuk, majd kiszedjük a két forma közül és rácsra téve teljesen kihűtjük.
A kiolvasztott gesztenyepürét a rummal és tejszínnel alaposan kikeverjük; a marcipánt lereszeljük.
A kihűlt tésztakosárkák aljába meggydzsemet kanalazunk, majd marcipánt szórunk rá. A gesztenyekrémet csillagcsöves nyomózsákba kanalazzuk és megtöltjük vele a kosárkákat. A tetejüket kakaóporral díszítjük.Tipp: A kimaradó tésztát kisüthetjük sós ropogtatni valónak.A receptet megtaláljátok a Kifőztük áprilisi számában is. :)