Csirkemáj chilis brokkolival és parmezános polentával

  • 2015.04.08.
  • 4

Szeretem A két falánk olaszt. ...ahogy szeretem az olasz konyhát is, bár úgy érzem elég keveset tudok még róla. :D Elsősorban ez a három fő ok, ami miatt muszáj volt megszereznem a lent említett hőskölteményt. Sok ételt kinéztem már belőle, először ezt a polentás fogást. Az eredeti receptben nincs csirkemáj és a polentát sem főzik, ami nekem első olvasatra furcsa volt, de kipróbáltam. ...hát, vélhetően a talján kukoricaliszt egészen más lehet, mert bár elkészültek a kis lepények, meg is pirultak annak rendje és módja szerint, de olyanok lettek, mint a fűrészpor. ...azért jó sok fokhagymás tejföllel azt is elkoptattam, de nem volt az igazi. :D Maradtam a főzésnél. Biztos, ami tuti. A lepények puhák és krémesek lettek, ropogós kéregben. :)Hozzávalók 2 személyre:A májhoz:25 dkg csirkemáj1 közepes fej vöröshagyma2 gerezd fokhagyma3 ek. olívaolajsóbors A brokkolihoz:25 dkg brokkoli3 gerezd fokhagyma1 kis piros chilipaprika vagy chilipehely3 ek. olívaolaj0,5 dl vízsó A polentához:15 dkg kukoricaliszt3 ek. reszelt parmezán 4,5 dl zöldség alaplé + víz2 ek. olívaolajsóbors néhány evőkanálnyi olívaolaj a sütéshez A polentához az alaplevet felforraljuk, közepes lángra vesszük. Hozzáadjuk az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, majd beleöntjük a kukoricalisztet és kevergetve felfőzzük -kevés vízzel hígíthatjuk-, míg krémesen besűrűsödik. Belekeverjük a parmezánt, levesszük a tűzről és lefedve pihentetjük.A csirkemájat megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk. Serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd üvegesre dinszteljük rajta a vékonyra szelt vöröshagymát. Rátesszük a májat, a karikákra vágott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, óvatosan átforgatjuk, majd fedő alatt készre pároljuk. Melegen tartjuk.
A brokkolit kisebb rózsákra szedjük. Lábasban felhevítjük az olívaolajat, majd megfuttatjuk rajta a karikára vágott fokhagymát és apróra vágott chilipaprikát, míg illatozni kezdenek. Rátesszük a brokkolit, átforgatjuk, sózzuk, aláöntjük a vizet, majd lefedve pár perc alatt félpuhára pároljuk. Melegen tartjuk.
A polentához serpenyőben felhevítjük az olívaolajat. A langyosra hűlt masszából 6-8 db -1,5 cm vastag- kerek lepényt formálunk, majd néhány perc alatt mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Azonnal tálaljuk.A receptet megtaláljátok a Kifőztük áprilisi számában is. :)