Fűszeres sörlepény - Szakácsmustra 8.

  • 2015.02.18.
  • 1

Már a nyolcadik fordulónál tart a szakácsmustra -melyet anno Sasó hívott életre- és én még csak most játszom először. Eddig valahogy mindig lemaradtam, pedig már sok kedvencem főztjét végigkóstolták a többiek. :) Jelen forduló házigazdája azŐrültSzakács, aki az Őrülten jó ételek blog írója. Nagyon megörültem, mikor láttam, hogy újabb fordulóhoz érkezett a játék, Frank Júlia neve pedig igen ismerősen csengett. Hatalmas lelkesedésemben nekiültem a könyvespolcnak, hogy szakácskönyvet vadásszak, ám legnagyobb meglepetésemre -bár szentül meg voltam győződve, hogy birtokában vagyok a "tudásnak"- egy szem recept nem sok, annyit sem találtam. ...nem hogy komplett szakácskönyvet. El is kenődtem, de aztán Judit a FecskeFészek blog írója segítségemre sietett -amit ezúton is nagyon köszönök- és rengeteg remek receptet küldött, így most már én is jelentkezhettem a játékra. :DA recepten -jó szokásomhoz híven :)- némiképp módosítottam és készítettem hozzá mártogatót is. Egy nagy tál vegyes salátával tálalva könnyű ebéd lett a sörkorcsolyából. :)
Hozzávalók ~15 db lepényhez:40 dkg burgonya (tisztítva)1 dl citromos, alkoholmentes sör5 ek. finom liszt1 tojás2 gerezd fokhagyma1 tk. sütőpor1 ek. olívaolaj sóborsszerecsendiólestyánkevés olívaolaj a sütéshez A mártogatóhoz:1 kis pohár natúr joghurt (125g)3 ek. tejföl3 dkg kéksajtnéhány szál metélőhagymaA burgonyát lereszeljük, majd a többi hozzávalóval együtt kikeverjük a "lepénytésztát".
Serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, majd a tésztából, kisebb adagokat kanalazunk a serpenyőbe. Eligazgatjuk a lepényeket, majd mindkét oldalukat pirosra sütjük.A mártogatóhoz a joghurtot és tejfölt kikeverjük. Belemorzsoljuk a kéksajtot és finomra vágott metélőhagymával ízesítjük. Az eredeti recept 2 dl "rendes" sört és 2-3 evőkanálnyi lisztet ír a "tésztához", de ezekkel a mennyiségekkel olyan híg lett volna, hogy biztosan nem lehet belőle lepényeket sütni. Még az 1 dl sör is majdnem sok lett. :) Lestyán helyett pedig késhegynyi őrölt gyömbér szerepel a fűszereknél, de én most nem voltam gyömbéres hangulatban, így lestyánt használtam, ami remekül illik a burgonyás ételekhez.