Lenmagos zsemlék

  • 2014.02.05.
  • 4

Egy újabb kísérlet kelt tésztára. :) Azt hiszem, ez lesz az egyik új kedvenc. Nagyon finom, puha, levegős, de nem "lufi" és laktató. :D Egy bögre forró habos kakaóval és egy kis vajjal remek reggeli, vagy vacsora....persze tízóraira, vagy uzsonnára sem megvetendő. ;)Hozzávalók 6 zsemléhez:50 dkg sima liszt2 dl langyos víz2 dl langyos tej + egy kevés a lekenéshez1 tk. cukor2,5 dkg élesztősó3 ek. olaj + egy kevés a lekenéshez3 ek. lenmag3 ek. búzakorpaAz élesztőt cukorral és kevés liszttel felfuttatjuk a langyos tejben. A lisztet, lenmagot, búzakorpát, sót tálba tesszük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat és kézzel összeállítjuk a tésztát. Nem kell dagasztani, elég, ha szép egynemű. Pici olajjal lekenjük és letakarva langyos helyen egy órát kelesztjük.A sütőt előmelegítjük 75 °C-ra.A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd 6 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket kicsit átgyúrjuk, majd cipókat formázunk belőlük. A deszkán letakarva ~10 percet pihentetjük a cipókat.Egy kis tepsit -20x30x6 cm-es- kibélelünk sütőpapírral. A cipók oldalát megkenjük pici olajjal, így könnyen szét tudjuk majd őket választani sütés után, majd a tepsibe sorakoztatjuk őket. A tetejüket lekenjük tejjel.Előmelegített sütőbe tesszük, a hőfokot 185 °C-ra állítjuk és ~20-25 perc alatt aranybarnára sütjük a zsemléket.