Sörös-mézes karaj

  • 2014.01.05.
  • 6

Újév első napjára sütöttem ezt az édeskés, pikáns, kissé csípős karajt. Egy ideje már bent vártak a mélyhűtőben, hogy valami készüljön belőlük. Azt tartják, hogy január elsején malacot "kell" enni, hogy az évünk szerencsés legyen. No hát ezen nem múljon; elő is kaptam őket, hogy egy jó kis sültet együnk. Persze nem csak e jeles napon kerül az asztalra. ;) A pácban az ízek nagyon jól kiegészítették egymást. Az összhatás enyhén keleti beütésű lett, de mégis jól passzolt mellé a hagymás burgonya és a birsalmaszósz. :)
Hozzávalók 4 személyre:4 szelet bőrös-csontos karaj2 fej vöröshagyma1 fej fokhagymaA páchoz: 2 dl sör 3 ek. méz1 ek. barna cukor4 ek. olaj1 kk. chilipehely1 kk. apróra vágott rozmaring (lehet szárított is)sóA pác hozzávalóit egy kis tálkában alaposan kikeverjük. A karajszeletek bőrös részét beirdaljuk, majd a szeleteket tepsibe fektetjük. Ráöntjük a pácot, majd 3-4 órát pihentetjük, közben ~30 percenként megfordítjuk a húst, hogy minél jobban átjárják az ízek.A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A vöröshagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk. A fokhagymát gerezdekre szedjük, de nem pucoljuk meg teljesen, csak a legkülső burokleveleket szedjük le. Így sütés közben nem esnek majd szét. A hagymát, fokhagymát a hússzeletek közé szórjuk, a tepsit lefedjük alufóliával és ~1,5-2 óra alatt puhára pároljuk a húst.A fóliát levesszük, a szaft nagy részét kis lábasba öntjük, majd a fóliából kisebb darabokat tépve letakarjuk a szeletek húsos részét, hogy az ne száradjon és visszatesszük a sütőbe, míg a bőr aranybarna nem lesz.A szaftot közben beforraljuk és tálaláskor a sűrű mázat a karajszeletekre öntjük.