Aszalt gyümölcsös-csirkemájas csirkemell

  • 2013.12.30.
  • 3

Idén egy kicsit változott a megszokott karácsonyi menetrend. :) Most Anyuék jöttek el hozzánk 26-án; egy karácsonyozós, névnapozós ebédre. Mivel a fiúknak aznap van a névnapja. ...illetve Apu most tartja, Öcsém pedig augusztusban, de azért egy kis meglepi és sok-sok puszi mindig jár mindenkinek. :) Gondoltam, egy kicsit "könnyebb" csirkés étel jólesne mindenkinek a nagy karácsonyi evészetek közepette. Persze azért ez sem diétás. :D ...főleg, hogy menet közben úgy alakult, hogy a gyümölcs mellé kerül bele csirkemáj is, mivel igencsak megkopott az itthoni aszalt gyümölcs készlet. :) Mindenkinek nagyon ízlett, párom kijelentette, hogy felvesszük a rendszeresen készítendő ételek listájára, mert nagyon finom. Most a szilveszteri hidegtál egyik szereplője lesz. :D
Hozzávalók 10 személyre, egy 14x35x6 cm-es sütőformához:2 nagy egész csirkemell (csont nélkül, ~1 kg 20 dkg)50 dkg csirkemáj30 dkg füstölt nyers bacon szalonna 20 dkg aszalt szilva10 dkg aszalt sárgabarack5 dkg mazsola5-6 gerezd fokhagyma~1 l tej2 tojás2 ek. liszt sóborsfriss rozmaring A csirkemelleket két részre vágjuk, majd fektetve, vékony szeletekre vágjuk. Egy-egy fél csirkemellből nekem 5-6 szelet lett. A májat megtisztítjuk. A fokhagymát lereszeljük.
A húst a fokhagyma felével egy jól zárható dobozba rétegezzük, majd felöntjük annyi tejjel, ami ellepi és egy éjszakára hűtőben "pácoljuk". A májat szintén lerétegezzük fokhagymával, felöntjük tejjel és hűtőbe tesszük egy éjszakára. A gyümölcsöket is tejbe áztatjuk.
Másnap a húsról, májról, gyümölcsökről leöntjük a tejet, jól lecsepegtetjük őket. A húst sózzuk, borsozzuk. A sütőformát kibéleljük sütőpapírral, majd kibéleljük a baconszeletekkel úgy, hogy két végük kissé túllógjon a formán.A sütőt előmelegítjük 175°C-ra. A forma alját és oldalát kirakjuk a csirkemellszeletekkel -néhány szeletet félre teszünk-, majd kirakjuk sárgabarackkal. A barackra rétegezzük a májat, amit szintén picit megsózunk és megszórunk apróra vágott rozmaringgal. A májra rétegezzük az aszalt szilvát, közé szórjuk a mazsolát.A tojásokat pici tejjel és a liszttel elkeverjük, ízesítjük pici sóval, majd a gyümölcsös májas öltelékre öntjük. A megmaradt hússzeletekkel befedjük az egészet, majd a sütőpapír túllógó részét a hús fölé hajtjuk. Előmelegített sütőbe téve ~1 órát sütjük. Néhány alkalommal leöntjük alóla a "levét". Érdemes egy nagyobb tepsire tenni, a sütés közben esetleg kicsorduló lé miatt.Ha letelt az egy óra, a papírt lehajtva takarás nélkül sütjük ~20-30 percet, majd átfordítjuk az egészet egy sütőpapírral fedett tepsire, és tovább sütjük újabb ~20 percig, míg a bacon szépen megpirul.Sütés után ~15 percet pihentetjük, úgy szebben lehet szeletelni. :) Burgonyapürével és majonézes salátával tálaljuk.A sütési idő változó lehet, a lényeg, hogy ne maradjon nyers a hús és a máj. Inkább többször ellenőrizzük. Nekem elég sok levet engedett, így nem féltem attól, hogy esetleg kiszárad. :)