Stroopwafel - Holland karamellás ostya

  • 2013.11.07.
  • 3

:D Nem olyan rég került fel a blogra az én "Holland" kenyerem receptje. Miközben a különböző tésztákkal kísérleteztem, rengeteg minden eszembe jutott a gyerekkori, hollandiai családi nyaralásokról. Ahogy ott nosztalgiáztam a szórókás kenyér fölött, eszembe jutott, mennyire szerettük a Stroopwafel-t, ami egy karamellás sziruppal töltött kerek ostya. Ez egy hagyományos Holland sütemény, amit kint mindenhol kapni. :) Csomagolva és frissen készítve is árulják. A karamellt ízesíthetik tört mogyoróval, vagy különböző fűszerekkel, de az eredeti Stroopwafel fahéjas. El is kezdtem kutatni a neten recept után. Persze az első dolog, amit be kellett szereznem, egy ostyasütő volt. Ennek hiánya némiképp visszavetette a lelkesedésem, de gondoltam, ami késik, nem múlik. Így nézelődtem tovább, most már nem csak a receptek között. Néhány napja egy nagyon kedves barátnőm meglátogatott és csaptunk egy csajos napot. :D Olyan igazi kávézós, sétálós, beszélgetős, "mindenboltbabenézős" napot. Közben persze nem vásároltuk fel a fél várost -bármennyire is jó lett volna-, csak szigorúan azt, ami kell. Az egyik üzletben azonban megláttam az ostyasütőt. Kezdett megdőlni a "csak szigorúan, amit kell" elv. Mivel a polcon már csak a kicsomagolt, kiállított darab árválkodott, gondoltam kedvezmény ide-vagy oda, azt én inkább nem viszem el, mert ki tudja hányan nyúzták már végig szegényt. Mondtam is, hogy ez egy jel, hogy várjak még a sütivel. Végül egy kis unszolás hatására mégis megkérdeztem az eladót, hogy esetleg van-e még belőle raktáron. És volt. :D Sőt, még csak nem is raktáron, hanem a kiárusított cikkek között, akciósan. ...hát megmondom őszintén, felcsillant a szemem és széles mosollyal a képemen, köszönve a segítséget, a hónom alá csaptam az egyiket és már ott sem voltunk. :) Persze ez még csak az első lépés volt, amit több szép reményű kísérlet követett. Az eredeti holland recept "tölteléke" nekem valamiért nem jött össze -persze cukorszirupom sem volt, ezért azt is házilag próbáltam legyártani-, így készítettem egy hagyományos karamellát, jó sok fahéjjal... és tádámmm! Sikerült reprodukálni a kedvenc Holland sütimet! :D
Hozzávalók 16 Stropwafel-hez:A tésztához:50 dkg sima liszt25 dkg olvasztott vaj15 dkg porcukor5 dkg friss élesztő (az eredeti recept szerint 14 g szárított)0,6 dl langyos tej 1 tojáscsipet sóA karamellkrémhez:3,5 dl tej (3,8%-os)25 dkg nádcukor5 dkg vaj1 tk. őrölt fahéjcsipet sóA tészta hozzávalóit egy tálban összedolgozzuk, letakarva langyos helyen ~1 órát pihentetjük/kelesztjük.Ha a tészta megkelt, 32 egyforma részre osztjuk és ezekből apró gombócokat formálunk.Az ostyasütőt előmelegítjük, majd egyenként aranybarnára sütjük benne az ostyát. Ha egy kész, kitesszük egy deszkára -én a nyújtódeszkára sorakoztattam őket-, és még frissen, míg puha a tészta egy 10 cm átmérőjű kerek szaggatóval formára vágjuk. A deszkán hagyjuk kihűlni, hogy egyenes maradjon.Míg az ostyalapok sülnek, elkészítjük a karamellkrémet.A krém hozzávalóit egy kis fazékba tesszük, majd elkezdjük összemelegíteni. Akkor jó, ha gyöngyözve forr. Sűrűn kevergetve addig főzzük, míg szépen besűrűsödik. Ez nekem ~45 perc volt.A sűrű karamellből -egyenletesen elosztva- minden második ostyára kanalazunk, majd beborítjuk az üres lapokkal. Kicsit megmozgatva összenyomjuk őket, majd hagyjuk kihűlni.Ezeket a süteményeket hagyományosan teához, vagy kávéhoz fogyasztják; evés előtt felteszik a bögre tetejére, hogy az "itóka" kicsit felmelegítse benne a karamellt. :) A leeső tésztarészeket elmajszoljuk, vagy egy kis maradék karamellel összeforgatjuk. Ezt egyébként Hollandiában árulják is "koekkruimels" - kekszmorzsa néven. Az eredeti recept szerint az elkészült tésztát szaggatás után ketté kell vágni, hogy tölteni tudjuk. Ehhez persze olyan wafel-sütő kéne, ami vastagabbra süti az ostyát. Így ezek a sütik picit vastagabbak az eredetinél, de így több karamellt is tehetünk bele. :D