Krentenbollen - Holland mazsolás zsemlék

  • 2013.11.23.
  • 6

Hiába no... elkapott a gépszíj. Mióta megsütöttem a kenyeret és a karamellás ostyát, egyfolytában azon jár az agyam, hogy milyen finomságokat ettünk Hollandiában. Az egyik ilyen egy péksütemény, a mazsolás zsemle. Jó nagyot néztünk, mikor az első reggeli alkalmával ott csücsültek, egy fonott kis kosárban ezek a kis gömböcök a különféle kenyerek és sima zsemlék mellett. Nem tudom ki hogy van vele, de nálunk itthon nemigen volt szokás "kalácsot" tenni az asztalra egy "sima hétköznapon". :) De hát ez Hollandia. ...akkor ámultunk csak igazán, mikor láttuk, hogy ezt az édeskés, mazsolás zsemlét nem csak édes "dolgokkal", hanem sajttal, vagy felvágottal is eszik. "De az úgy milyen?" "Milyen? Hát kóstold meg!" :) ...és innen nem volt megállás. Persze alapvetően dzsemmel, vagy mézzel eszem, vagy csak úgy magában egy kis vajjal, jó bögre tejjel, de néha bizony nagyon jólesik egy kis különlegesség. Egy-két szelet sajt a nem túl karakteres fajtából, esetleg egy kis felvágott.
Hozzávalók 12 db zsemléhez:45 dkg sima liszt30 dkg mazsola2,7 dl langyos tej2,5 dkg friss élesztő3 dkg cukor3 dkg olvasztott vaj 8 g sóKevés olaj a formázáshoz, olvasztott vaj a kenéshez.A mazsolát átválogatjuk, megmossuk, majd lábasba tesszük és annyi vízzel öntjük fel, ami épp ellepi. Felforraljuk, majd lefedve ~5 percig pihentetjük. Leszűrjük és papírtörlőn leszárítjuk.A tejben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.A tészta hozzávalóit -a mazsola kivételével- tálba tesszük, elkeverjük, majd kézzel ~5-7 perc alatt fényes, ruganyos tésztává dagasztjuk.Olajozott munkafelületre tesszük, majd kézzel ~20x30 cm-es formára lapítjuk. A mazsola felét egyenletesen elosztjuk rajta -kissé rányomkodjuk-, majd a tésztát a két rövidebb oldalát középre hajtjuk, a széleket összedolgozzuk. Ismét kilapogatjuk a tésztát -az előbbi méretre- megszórjuk a mazsola másik felével, újra összehajtjuk, majd cipót formálunk belőle.A cipót olajozott tálba tesszük, letakarjuk és langyos helyen ~1 órát kelesztjük.A tésztát olajozott felületre borítjuk, átgyúrjuk. 12 egyforma részre osztjuk, majd ezekből kis zsemléket formálunk. Sütőpapírral fedett tepsire tesszük őket, majd letakarva, langyos helyen ismét ~1 órát kelesztjük.Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra, majd pihentetés után ~15-17 perc alatt aranybarnára sütjük a zsemléket. Még forrón megkenjük a tetejüket olvasztott vajjal, majd rácsra téve hűlni hagyjuk őket.