Frankfurti leves

  • 2013.11.22.
  • 4

A káposztafélék közül, talán a kelkáposzta az egyetlen, amit mindketten megeszünk sülve és főve is. :) Párom valahogy nincs kibékülve a többiekkel. Sebaj! Most, hogy lassan itt a tél, egyre többször kerülhet asztalra, most épp leves formájában. :) Elég tartalmas, így akár egytálételnek is ehetjük. Friss kenyérrel és tejföllel tálalva igazán laktató őszi-téli eledel. ;)Hozzávalók 6 személyre:10 dkg kolozsvári szalonnakis fej kelkáposzta (~50 dkg)50 dkg burgonya (tisztítva)1 nagy szál sárgarépa1 nagy szál petrezselyem gyökér1 kis fej vöröshagyma3 gerezd fokhagyma1 kis darabka zeller 3 szál frankfurti virsli (jó a sima is :))jó csipet köménymagsó1 ek. zsírA rántáshoz:1-2 ek. zsír1-2 ek. sima liszt2 gerezd fokhagymaőrölt pirospaprika A szalonnát és vöröshagymát apró kockákra vágjuk. A burgonyát felkockázzuk, a sárgarépát, petrezselymet, fokhagymát és virslit felkarikázzuk. A kelkáposztát leveleire bontjuk, a vastag ereket kivágjuk, majd a leveleket -én most ~4x4 cm-es darabokra vágtam- feldaraboljuk. Egy nagy fazékban felolvasztjuk a zsírt és lepirítjuk rajta a szalonnát. Rátesszük a hagymát, sárgarépát, gyökeret, a darabka zellert, beleszórjuk a köménymagot és ~5 percig kevergetve együtt dinszteljük őket. Rátesszük a fokhagymát, burgonyát, átforgatjuk, majd sózzuk és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Közepes lángon félpuhára pároljuk a zöldségeket.A levest felengedjük -tetszés szerinti mennyiségű vízzel-, majd beletesszük a kelkáposztát és a virslit. Míg megfőnek, elkészítjük a rántást. A zsírt megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, beletesszük a reszelt fokhagymát, picit pirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát, átkeverjük, majd gyorsan, de óvatosan felengedjük egy kevés levessel. Csomómentesre keverjük, majd besűrítjük vele a levest. Egyet forralunk rajta és már tálalhatjuk is.