Zserbó

  • 2013.10.23.
  • 3

Dió, lekvár, kelt tészta csokimáz... :D Amióta zserbót sütök egy receptet használok, mégpedig Horváth Ilona receptjét. Szeretem, mert a tészta még három nap után is puha; a dió és a savanykás lekvár nagyon jól kiegészítik egymást és nem kell vele órákat bíbelődni... :) Úgy jó az egész, ahogy van. Egy cseppet változtattam a hozzávalókon, de csak a dió mennyiségét növeltem picit illetve a cukorból és kakaóporból készült máz helyett használtam étcsokoládét. :)Ezt a zserbót most a 19. SAD! gasztrojátékra készítettem. A forduló házigazdája Szofika a téma pedig "Dió VS Mák". Őszintén megmondom a mákot is imádom, bár ez eddig a blogból még nemigen derül ki. :D ...most a dió van előnyben...Hozzávalók:A tésztához:35 dkg sima liszt1 tojás5 dkg cukor20 dkg margarin vagy 15 dkg zsír1 dl tej1 dkg élesztőcsipetnyi sütőporcsipet sóTöltelék:15 dkg darált dió12 dkg cukor8-10 nagy ek. sárgabarackdzsem vagy lekvár Bevonat:18 dkg étcsokoládé (eredetileg: 10 dkg cukorból és 3 dkg kakaóporból készült máz)Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben egy kávéskanálnyi cukorral.A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a többi hozzávalót és kézzel jól összedolgozzuk.A tésztát három egyenlő részre osztjuk és egyenként ~25x 35 cm-es lappá nyújtjuk.Egy nagy tepsire sütőpapírt fektetünk, erre tesszük az első réteg tésztát. Fontos, hogy a tepsi nagyobb legyen a tészta méreténél, mert az keléskor és sülés közben még nőni fog. Megkenjük a lekvár felével, majd rászórjuk a cukorral elkevert dió felét.Erre jön a második tészta, rá a lekvár, majd a cukros dió, végül befedjük a harmadik tésztalappal.Huzatmentes helyen egy órát kelesztjük. Ha megkelt, a tetejét villával megszurkáljuk és egyenletes tűznél lassan sütjük, míg szép világospiros lesz. (Én 175°C-ra előmelegített sütőben ~25-30 percig sütöttem, de ezt sütője válogatja.)Ha a tészta kisült, kivesszük és hűlni hagyjuk.A csokoládét gőz felett felolvasztjuk, majd bevonjuk vele a kihűlt tésztát. Mikor a csoki megdermedt, szeleteljük.