Békebeli almás béles

  • 2013.10.09.
  • 2

Finom, savanykás nyári almát kaptunk. Egy részéből kompót lett, a többiből almás sütit akartam sütni. Hatalmas hős voltam, mert pucoltam hozzá diót is. :D Na jó, igazából nem is kellett sok hozzá, de amilyen pirinyók voltak a diók, olyan nehezen akarták levenni a kabátjukat. Végül aztán kitartó munkával hozzájutottam, így elkészülhetett ez a békebeli almás béles. :)
Hozzávalók egy 22x30x6 cm-es sütőformához:A tésztához: 25 dkg sima liszt5 dkg rétes liszt 12 dkg zsír2 ek. cukor1 tojás1 ek. tejfölcsipet sóA töltelékhez:1 kg alma10 dkg cukor1 kk. őrölt fahéjkéshegynyi őrölt szegfűszeg 2 marék durvára vágott dióbél1-2 ek. zsemlemorzsa A tetejére:1 tojássárgája1-2 ek. tej1 marék durvára vágott dióbél1 cs. vaníliás cukorA töltelékhez az almát meghámozzuk, megfosztjuk magházától, majd lereszeljük. Egy lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, szegfűszeget és addig pároljuk, míg a levét elfövi. Ha kész, kihűtjük.A tészta hozzávalóit gyorsan összedolgozzuk, majd a kész tésztát két lapba kinyújtjuk. Az egyik legyen picit nagyobb, mint a forma.A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A nagyobb lapot a formába tesszük, eligazítjuk, hogy legyen egy kis oldala; meghintjük kevés zsemlemorzsával, dióval, majd elosztjuk rajta az almát.Ráhelyezzük a másik lapot, tejjel elkevert tojássárgájával megkenjük, rászórjuk a diót, a vaníliás cukrot és előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha a dió nagyon pirulna a tetején, tegyük kicsit lejjebb a sütőben.A recept megtalálható a Kifőztük októberi számában is! :)