A Kenyér Világnapja - Október 16.

  • 2013.10.16.
  • 2

Október 16-a kettős világnap. :)Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete a FAO ( Food and Agriculture Organization of the United Nations) 1979-ben magyar javaslatra október 16-át Élelmezési Világnapnak nyilvánította. A FAO, küldetése az élelmezésbiztonság megvalósítása. Latin jelmondata „Fiat panis." ami magyarul annyit tesz
„Legyen kenyér!"
Az Élelmezési Világnaphoz szorosan kötődik a Kenyér Világnapja.
A svájci székhelyű Pékek Világszövetsége 2001-es kongresszusán döntött úgy, hogy október 16. legyen a Kenyér Világnapja. A világnap célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének – az életfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó, fontos energiaforrásnak –, a kenyérnek a jelentőségét. A világnapot már közel 30 ország ünnepli elsősorban karitatív jelleggel, mivel ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy felhívják a figyelmet a pékek áldozatos munkájára és a kenyér jelentőségére.E jeles nap alkalmából hívta életre Limara a "Süss még egy kenyeret és ajándékozd el!" mozgalmat, amihez most én is csatlakozom. :)Ma süssünk két kenyeret! Egyet magunknak, a másikat pedig adjuk jó szívvel ajándékba rokonnak, ismerősnek, szomszédnak, barátnak, bárkinek, akinek csak szeretnénk! :)
Én ezt sütöttem ajándékba: Rozsos gyökérkenyér búzakorpával
Hozzávalók:35 dkg kenyérliszt BL80-as10 dkg graham-liszt5 dkg világos rozsliszt3-4 ek. búzakorpa4 dl langyos víz2,5 dkg élesztő1 kk. cukor 3 ek. olívaolajsóEgy nagy tálba kimérjük a háromféle lisztet, a búzakorpát és a sót. A vízben cukorral és egy kanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt, majd az olajjal együtt hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz. Fakanállal összeállítjuk a tésztát. Nem kell dagasztani. :)Letakarva, langyos helyen 1-1,5 órát kelesztjük.
A megkelt tésztát alaposan lisztezett deszkára borítjuk. Kissé ragacsos, érdemes átforgatni a liszten, hogy tudjunk vele dolgozni.A tésztát egy ~20x40 cm-es téglalappá lapogatjuk, majd hosszabb oldalánál fogva feltekerjük. Ezután a két végét ellentétes irányba megcsavarjuk, ettől kapja meg a jellegzetes formáját a kenyér.A kenyereket szilikonos sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába tesszük, majd berakjuk a hideg sütőbe. A hőfokot 200°C-ra állítjuk és ~50-60 perc alatt készre sütjük a kenyeret.
Az ajándék kenyérről készítsünk fotót és töltsük fel a mozgalom facebook oldalára. Adatok forrása: Magyar Élelmiszerkönyv, jelesnapok.oszk.hu, wikipedia