Házi csirkemájkrém

  • 2013.09.16.
  • 3

Ritkán veszek májkrémet, mert valahogy nemigen fogy nálunk. Egyik nap azonban eszembe jutott, hogy szívesen ennék, de nem volt kedvem csak ezért elbattyogni a boltba. Régebben olvastam, hogy milyen egyszerű házi májkrémet készíteni... volt is itthon csirkemáj -ugye a jó kis tartalék a mélyhűtőből :)-, így gyorsan meg is csináltam. Tényleg nagyon egyszerű és a bolti elbújhat mellette. Kicsit megbolondítottam füstölt szalonnával, citromlével; no és persze a majoránna igazán feldobta. :D Mire párom este hazaért, már ehettük is frissen sült kenyérrel.
Hozzávalók 4 db ~2 dl-es tálkához:50 dkg csirkemáj5 dkg füstölt szalonna5-7 dkg kacsazsír1 kis fej vöröshagyma1 gerezd fokhagymanéhány ágacska majoránna1 szelet paprikasóbors2-3 ek. frissen facsart citromléOlvasztott kacsazsír a májkrém tetejére.A májat megtisztítjuk, hideg vízben átmossuk, leszárítjuk, majd felkockázzuk.Egy kis fazékban -mert ebben a végén lehet turmixolni- elkezdjük lepirítani az apró kockákra vágott szalonnát, majd rátesszük a finomra vágott vöröshagymát és addig pirítjuk, míg a hagyma szép aranyszínű lesz.Rátesszük a májat, átforgatjuk. Fűszerezzük sóval, borssal, reszelt fokhagymával. Hozzáadjuk a szelet paprikát, egy kávéskanálnyi friss majoránnát, a zsírt és néhány perc alatt puhára pároljuk a májat. Ha kész, levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk. A paprikaszeletet "kihalásszuk".Mikor már langyosra hűlt fűszerezzük a maradék friss majoránnával, ízesítjük citromlével és botmixerrel addig aprítjuk, míg krémes állagú lesz. Ekkor kóstolunk, ha kell még fűszerezünk.A májkrémet tálkákba tesszük, -praktikus több, kisebb tálkát használni-, elsimítjuk a tetejét, majd megcsorgatjuk olvasztott zsírral, így "lezárjuk". Betesszük a hűtőbe és fogyasztásig ott tároljuk