Hamburgerzsemle

  • 2013.07.19.
  • 5

Nagyon szeretjük a házi hamburgert. Nem biztos, hogy mindig készítek hozzá húspogácsát, van mikor csak natúr sült hússal esszük. De ami elmaradhatatlan, az a házi barbecue szósz és persze a házi hamburgerzsemle. Próbálkoztam már többféle recepttel, voltak köztük nagyon klasszak, aztán valahogy végül mégis a jól bevált kalácsreceptemnél maradtam. :) Hát hiába a szokás hatalma. Picit azért variáltam rajta...
Hozzávalók 6 hamburgerzsemléhez:10 dkg sima liszt40 dkg kenyér liszt BL803 dkg friss élesztő3,75 dl langyos tej1 tojás2 ek. cukor4 ek. olívaolaj1 kk. só1 tojássárgája a kenéshez, szezámmag a szóráshoz.A tej egyik felébe teszünk egy kanál lisztet, egy kanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A tej másik felében elkeverjük a maradék cukrot, a tojást és az olajat.A lisztet tálba szitáljuk hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt és a tojásos tejet.Fakanállal jól kidolgozzuk a tésztát. Letakarva langyos helyen ~1 órát kelesztjük.A sütőt előmelegítjük 185°C-ra.A tésztát lisztezett deszkára borítjuk és 6 egyenlő részre osztjuk.
Megformázzuk a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és duplájára kelesztjük őket.Lekenjük a tetejüket tojássárgájával, meghintjük szezámmaggal és előmelegített sütőben 15-18 perc alatt készre sütjük a zsemléket.