Kovászos uborka

  • 2013.06.08.
  • 8

A szezon első kovászos uborkája. :) Végre! Igaz, hogy az időjárás egyáltalán nem hajlandó tudomásul venni, hogy nyár van, de ez senkit ne tántorítson el attól, hogy készítsen egy jó adag kovászos uborkát. Amennyiben szereti. :) Nálunk nem múlhat el nyár kovászos uborka nélkül. Nagyon szeretjük. Néha alig tudok lépést tartani a fogyasztással.
Igazából ez az adag most a konyhában készült, mert kint még igencsak fázott volna az uborka. Felültettem hát a konyhaablakba, így főzéskor kapott egy kis meleget is, délután meg egy kis napsütést is. Már amikor nem szakadt az eső. :) Egy napot ráhúzott, mert az ötödik napra lett kész, de megérte. Lassan készíthetem a következő adagot.Hozzávalók egy 4250 ml-es üveghez:2 kg uborka2,2 l víz5-5,5 dkg só3-4 gerezd fokhagyma2 csokor kapornéhány fiatal szőlőlevél, vagy egy arasznyi fiatal leveles hajtás (bio:)) egy szelet pirított kenyér, vagy zsemleKis darab organza anyag a kenyér/zsemle bebugyolálásához. Az uborkát folyó víz alatt alaposan megmossuk (én egy tiszta, még használatlan mosogatószivaccsal szoktam megcsutakolni:)).A fokhagymát megtisztítjuk, a kaprot is alaposan megmossuk.A vizet a sóval felforraljuk, majd langyosra hűtjük.Az uborkák végeit levágjuk, majd hosszában mindkét irányból bevágjuk úgy, hogy közben 90°-ot fordítunk rajtuk.A tiszta üveg alján szépen eligazgatunk egy csokor kaprot, a szőlőleveleket, a fokhagymagerezdeket, majd jöhetnek szépen sorban az uborkák. Ezeket egymás mellé állítva rakosgatjuk az üvegbe addig, míg el nem fogynak. Nem baj, ha kicsit szűken vannak. :)A tetejére kerül a második csokor kapor, majd az organzába bugyolált pirított kenyér.Az egészet felöntjük a langyosra hűlt sós vízzel, letakarjuk egy kis tálkával és egy tálcára állítva meleg helyre tesszük 3-4 napra. Valamennyi marad a vízből ezt tartsuk meg, mert később ezzel tudjuk pótolni a kifolyt levet.Akkor jó, ha még roppanós az uborka de már szépen átváltozott színe. Érdemes az egyikből egy picit levágni és megkóstolni. Az a biztos. :DHa késznek nyilvánítjuk, csak levesszük a tetejéről a kenyeret, letörölgetjük az üveget és mehet is a hűtőbe. Esetleg szétszortírozhatjuk kisebb üvegekbe, úgy könnyebben elfér.