Citromos túrógombóc friss eperdzsemmel

  • 2013.06.19.
  • 7

Tegnap ez volt a "meglepetés-estebéd". Mindenképp túrós ételt akartam készíteni. ...valami könnyűt, gyümölccsel. Még lehetett szép, jó érett epret kapni a zöldségesnél, a belőle készült friss dzsem jól illett a citromos túrógombóchoz. :)Hozzávalók 3 személyre:A gombócokhoz: 50 dkg túró3 tojás10 dkg búzadara2 ek. sima liszt1 citrom reszelt héja2 ek. citromlé1/2 kk. vaníliapor 1 csipet sóAz epedzsemhez:40 dkg friss eper3 ek. cukor1 ek. étkezési keményítő0,5 dl vízVaj és zsemlemorzsa a forgatáshoz; porcukor a tálaláshoz.A túrót tálba tesszük, villával áttörjük. Hozzáadjuk a tojásokat, búzadarát, lisztet, majd elkeverjük. Ízesítjük csipet sóval, citromhéjjal, citromlével és vaníliaporral. Alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat, majd ~1 órára betesszük a hűtőbe.Az epret megtisztítjuk, megmossuk, majd cikkekre vágjuk és egy kis lábasba tesszük. Rászórjuk a cukrot és kicsit állni hagyjuk.Pihentetés után diónyi gombócokat formálunk a túrós masszából és forrásban lévő enyhén sós vízben kifőzzük őket. Akkor jó, ha a gombócot félbe vágva a belseje lyukacsos.Miközben a gombócok főnek, felforraljuk a cukrozott epret. Mikor szépen gyöngyözik, hozzáadjuk a vízben elkevert keményítőt és besűrítjük az eperdzsemet.Egy serpenyőben evőkanálnyi vajat hevítünk, aranyszínűre pirítjuk rajta a morzsát, majd megforgatjuk rajta a gombócokat.Melegen tálaljuk, porcukorral hintve friss eperdzsemmel.