Karamellás almás pite

  • 2017.10.07.
  • 5

Hozzávalók :- 45 dkg liszt- 25 dkg vaj v. margarin- 1 tojássárga- 1 dl tejföl- 3 dkg élesztő- 7 dkg cukor- 1 csipet sóa töltelékhez- kb. 1,5-2 kg alma- kb. 10-12 dkg cukor, ízlés szerint- 1 citrom- őrölt fahéj, ízlés szeirntElkészítés :
A tésztához a vajat elmorzsolom a liszttel, majd összegyúrom a tejfölben kikevert élesztővel és a többi hozzávalóval. 30 percig pihentetem.A töltelékhez az almát meghámozom, lereszelem. Egy lábosba szórom a cukrot, és világos barna karamellt készítek. Óvatosan rádobom a reszelt almát, belereszelem a citrom héját, belefacsarom a levét. Ízesítem egy kevés fahéjjal, majd közepesen magas lángon, gyakran megkeverve, puhára párolom. Addig kevergetem, amíg a felesleges almalé elpárolog. Langyosra hűtöm.Ezután lisztezett munkafelületen két lapot nyújtok a tésztából. Az egyik lapot sütőpapírral bélelt gáztepsibe fektetem. Rákanalazom a tölteléket, majd befedem a másik kinyújtott tésztalappal.

Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 25-35 perc alatt készre sütöm.A tetejét porcukorral megszórva, kockára vágva tálalom.Jó étvágyat !