Mascarpone-s csokitorta

  • 2017.09.21.
  • 3

Hozzávalók :
a tésztához- 20 dkg liszt- 2,5 dkg kakaópor- 13 dkg nádcukor- 1 tk. szódabikarbóna- 2 csomag vaníliás cukor- 10 dkg reszelt vagy aprított étcsokoládé- 5 ek. olaj- 1 db. tojás- 3 ek. rum ( elhagyható )- 25 dkg 20%-os tejföl ( vagy joghurt, kefir, aludttej )a krémhez- 50 dkg mascarpone- 10 dkg fehér csokoládé- 4 tojás- 4 ek. cukor- 2 csomag vaníliás cukora " töltelékhez "- 1 zacskó piskótatallér- 1 dl tej- 0,5 dl erős kávé- rum, ízlés szerinta tetejére a ganache-hoz- 12 dkg étcsoki- kb. 1 dl tejszínElkészítés :
Előmelegítem a sütőt.A tészta hozzávalóit csomómentesre kikeverem, majd sütőpapírral bélelt, 26 cm-es tortaformába simítom. 180-185 fokon készre sütöm. Ha kész, rácsra téve hagyom hűlni, majd két lapra vágom.A krémet lehet egy nagy tálba készíteni, de én két kisebbel dolgoztam ; egy-egy tálban habosra keverek 2 tojássárgát 2 ek. cukrot és 1 csomag vaníliás cukrot. Hozzáadom a vízgőzön felolvasztott fehér csokit ( 5-5 dkg ) és 25-25 dkg krémsajtot. Ezután óvatosan beleforgatom a 2-2 tojásfehérjéből vert habot.A tortaformába fektetem az egyik tortalapot, meglocsolgatom egy kevés rummal, majd rásimítom az egyik tál krémet. A tetejét kirakosgatom a rumos-tejes kávéba mártogatott piskótával, majd " betakarom " a másik adag krémmel. Ráhelyezem a másik sütilapot.A ganache-hoz a tejszínt felforralom, majd nyakon öntöm vele az étcsokit. Alaposan kikeverem, hogy egy selymes fényű mázt kapjak, amit a torta tetejére öntök.1-3 piskótát finomra őrlök, majd a torta szélét megszórva, szeletekre vágva tálalom.Jó étvágyat !