Zempléni zöldbableves

  • 2016.07.16.
  • 1

Hozzávalók :
- 50 dkg zöldbab ( én sárga hüvelyű, mirelit babot használtam )- 1 fej nagyobbacska hagyma- 25-30 dkg burgonya- 2 ek. zsír vagy 3 ek. olaj- liszt- 1 tk. fűszerpaprika- 1 ek. sűrített paradicsom vagy 2 ek. paradicsompüré- liszt- 2,5 dl tej- 0,5 l zöldség alaplé ( vagy előzőleg 1 leveskocka 1/2 l vízben feloldva )- cukor- ecet- 1 kk. aprított kapor- só, borsElkészítés :
Egy fazékban a felkockázott hagymát a zsiradékon megpirítom, majd megszórom egy kevés liszttel és világos rántást készítek. Ezután hozzáadom a pirospaprikát és a paradicsompürét, majd felöntöm a hideg levessel. Alaposan elkeverem, belerakom a babot, majd alacsony hőfokon félpuhára főzöm. Ekkor adom hozzá a megtisztított, felkockázott burgonyát és puhára főzöm.Beleöntöm a tejet, majd ízesítem sóval, egy kevés borssal, cukorral és ecettel, ízlés szerint.Tálalásnál 1 csipet aprított kaporral és 1 ek. tejföllel kínálom.Jó étvágyat !