Cseresznyés ( meggyes ) pite

  • 2015.06.24.
  • 0

Hozzávalók :a tésztához- 45 dkg liszt- 25 dkg vaj v. margarin- 1 tojássárga- 1 dl tejföl- 3 dkg élesztő- 7 dkg cukor- 1 csipet sóa meggy töltelékhez- 1 üveg (nálam házi ) magozott cseresznye ( v. meggy ) befőtt- 1 csomag vaníliás cukor- őrölt fahéj- 3-5 ek. cukor- 1 ek. citromléa szóráshoz- porcukorElkészítés :
A vajat elmorzsolom a liszttel, majd tésztává gyúrom a tejfölben kikevert élesztővel és a többi hozzávalóval. A tésztát kétfelé osztom, majd 30 percig pihentetem.Előmelegítem a sütőt.A töltelékhez a befőtt levét, ha nincs meg 5 dl, a megfelelő mennyiségű vízzel kipótolom. Ebből 1 dl-t kimérek, amiben csomómentesre kikeverem a pudingport, majd a maradék 4 dl-t felforralom a cukorral. Ha felforrt, besűrítem a pudinggal, hozzáadom a magozott gyümölcsöt, a citromlét és megszórom egy kevés fahéjjal. Hagyom hűlni.Lisztezett munkafelületen kinyújtom az egyik tésztát, amit egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetek és megszurkálom egy villával. Rásimítom a tölteléket, majd befedem a másik kinyújtott lappal, amit szintén finoman megszurkálok.170-180 fokon aranybarnára sütöm.Megszórom porcukorral, majd ha kihűlt, felkockázom. Megjegyzés : Mielőtt a sütilapra kenjük a tölteléket, érdemes megkóstolni és korrigálni, ha szükséges a cukrozást, hiszen a befőtt édessége változó lehet.A töltelékbe tehetünk aprított diót, vagy egy réteg máktölteléket is a cseresznye/meggy alá.Jó étvágyat !

Címkék

Pite Meggy Cseresznye