Diótorta

  • 2015.05.14.
  • 1

Hozzávalók :
a tortalaphoz- 4 tojás- 4 dkg liszt- 4 dkg darált dió- 8 dkg cukora habkrémhez- 4 dl tej- 1 csomag vaníliás pudingpor- 1 tojássárga- 6-8 ek. cukor- 2 csomag vaníliás cukor- 15 dkg dió- 1 narancs- 2,5 dl tejszín- 5-8 dkg mazsola- 0,5-1 dl rum, ízlés szerint- 1 csomag ( 10 g ) zselatina tetejére- 10-15 dkg sárgabaracklekvár ( én házi lekvárt használtam )díszítéshez- 1-1,5 dl tejszínElkészítés :Előmelegítem a sütőt.A tortalaphoz a tojásokat szétválasztom. A fehérjéket egy csipet sóval félkemény habbá verem, amihez fokozatosan hozzáadom a cukrot, A kemény habhoz adom egyesével a sárgájákat, és tovább habosítom pár percig. A darált diós lisztet fakanállal / spatulával óvatosan a masszához forgatom, majd egy kibélelt tortaformába simítom. 175-180 fokon 10-15 perc alatt készre sütöm ( azért érdemes tűpróbát végezni ).Közben a mazsolát alaposan leöblítem langyos vízben, és beáztatom a rumba.2 dl tejet 3-4 ek. cukorral, 1 cs. vaníliás cukorral felforralok. 1 dl tejben kikeverem a tojássárgáját a pudingporral, majd a felforrt tejhez adom, és besűrítem. Félreteszem. Egy lábosban a diót a másik csomag vaníliás cukorral, 1-2 ek cukorral és a maradék 1 dl tejjel kissé összefőzöm ( 1-2 perc ) Belereszelem a narancshéját, majd a pudinghoz keverem. Hagyom hűlni.A zselatint 2-3 ek. kifacsart narancslében hagyom megduzzadni. A tejszínt kemény habbá verem.A zselatint felmelegítem, 1-2 ek. habbal lehűtöm, majd óvatosan a tejszínhabba keverem. A habot a diós pudingkrémhez keverem, amihez hozzáadom a rumos mazsolát is.A sütőformában pihenő tortalapra simítom a habos krémet. Kicsit az asztallaphoz kocogtatom, hogy a légbuborékok távozhassanak és szép, egyenletes teteje legyen a tortának.Pár óra alatt a hűtőben kidermesztem, majd tálalás előtt, a mazsola áztatásból megmaradt rummal kikevert lekvárral megkenem a tetejét.Tejszínhabbal, és pár szem felezett dióval díszítem.Jó étvágyat !