Túl a fogkrémen " mire jó a borsmenta?

  • 2018.06.21.
  • 7



A borsmentával általában napi szinten találkozunk a fogkrémekben, rágókban, cukorkákban, így azt gondolnánk, hogy főként a leheletfrissítő hatását élvezzük, de emellett számos jótékony hatása van – már a fogkrémekben is.
Mint minden gyógyhatású növényt, természetesen őseink ezt is felfedezték és használták is, például az ókori görögök balzsamozószereket készítettek belőle, az egyiptomiak pedig a szájszagukat igyekeztek a nyers levelek rágcsálásával semlegesíteni.
Gyógyászati célra a növény leveles szárát szokták begyűjteni, közvetlenül a virágzás előtt. Hatóanyagát a 40-féle aromás illóolajának köszönheti, ezek közül a legjelentősebb a mentol, az amenton és a mentil-acetát.

Mi mindenre jó?
A frissítő, élénkítő íze és illata mellett fertőtlenítő, antibakteriális hatású is. Ez pont jól jön a fogkrémekben és a torokfertőtlenítő tablettákban is.
Sőt, fogfehérítő hatású is, így tényleg vétek kihagyni a szájápolási termékekből.
A fertőtlenítő képességét pattanások, bőrproblémák kezelésében is bevethetjük.
A menta nyugtat, oldja feszültséget, így például a belőle készült teák, főzetek alkalmasak lehetnek a fejfájás, migrén megszüntetésére, a fürdővízbe téve segít az esti ellazulásban.
Korábban csak a rágógumigyártók marketingfogásának vélték, hogy mentolos rágó segíti az emésztést, de ez valóban így van, megszüntetheti a haspuffadást és a hányingert is, hatékonyan enyhítheti az irritábilis bél szindróma tüneteit.
Görcsoldó hatása enyhítheti a menstruációs fájdalmakat.
Legelterjedtebb gyógyszere a légúti megbetegedéseknek, megfázásnak, tisztítja a légutakat.
Hűsítő érzetet kelt, ezt kihasználják a kozmetikai iparban is különböző krémekben.
Intenzív illatával még a szúnyogokat is távol tarthatjuk, illetve ha már megtörtént a „támadás”, a rovarcsípés utáni viszketést is enyhíti.
Az emberekre viszont annál jobb hatással van a belőle készült illóolaj, segít a koncentrálásban és a memóriát is javítja.
Mindemellett a kellemes íze miatt is fogyaszthatjuk, fűszernövényként levesekbe, salátákba, turmixokba, koktélokba keverhetjük, de teát is főzhetünk belőle.
A mentát termeszthetjük a kertben vagy beszerezhetjük feldolgozva is: szárított mentalevél, illóolaj, fogkrém, cukorka, rágó, krém formájában is megvásárolhatjuk.

A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol a menta- és mentolos termékek nagy választékát szintén megtalálod.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!

Címkék

Érdekes