Vega, vegán, növényi étrendet követő " mi a különbség?

  • 2018.05.26.
  • 2



A vegetarianizmus fogalmával gyerekkoromban szerintem először filmekben találkoztam, ahol a főhős fura csodabogárnak tűnt, mert nem evett húst. Ez olyan távoli dolognak tűnt, hogy csak a külföldi filmekben van ilyen. A környezetemben fel sem merült ilyesmi, apai nagyszüleim kiscsirkéket neveltek (nagyon sokat), anyai nagyszüleimnek pedig az udvaron volt egy-két disznó, meg jó pár csirke, az istállóban ló – bár ő a kocsi elé volt befogva. „Testközelből” pedig az első munkahelyemen találkoztam csak egy vegetáriánus kollégával, a közös ebédlőben többször is szóba került, hogy „de hát mit eszik?”. Azóta persze sokkal elterjedtebb, ismertebb lett a vegetarianizmus, veganizmus vagy a növényi étrend, egyre többet hallani róluk. De mi a különbség e három dolog között?


Vegetarianizmus
Általánosságban arra mondjuk, aki nem eszik húst, de minden más állati terméket (pl. tejet, tojást, mézet) igen.
A „szigorúságát” tekintve vannak különböző válfajai:
ovo-lakto-vegetáriánus: csak a húst mellőzi, tojást és tejterméket fogyaszt
lakto-vegetáriánus: sem húst, sem tojást nem fogyaszt, tejterméket viszont igen
ovo-vegetáriánius: tojást fogyaszt, de tejtermékeket és húsokat nem
Számomra furcsa módon általában ebbe a kategóriába sorolják magukat azok is, akik halat esznek, de egyéb húsfajtákat nem.
Az ok, amiért általában ezt választja valaki, etikai, azaz nem akar leölni egy állatot azért, hogy megegye.

Növényi étrend
A vegetarianizmus „legszigorúbb” formája, azaz semmilyen állati eredetű élelmiszert nem fogyaszt, aki ezt követi, tehát a hús mellett tojást, tejet, mézet sem.
Bár itt is szerepelhet az okok között az állatok védelme, mégis ezt az étrendet inkább egészségügyi szempontok miatt választják.

Veganizmus
Aki vegán, az nem fogyaszt semmilyen állati eredetű élelmiszert, ugyanúgy, mint a növényi étrenden élők, de a veganizmus nem tekinthető csak étrendnek, hanem ez inkább egy életszemlélet.
Az étkezésen kívül például nem használnak olyan termékeket, eszközöket, melyek állati eredetűek: pl. bőr, szőrme, gyapjú, selyem, olyan kozmetikumokat sem, melyeket állatokon tesztelnek, nem járnak állatkertbe, nem lovagolnak, egyszóval az állatok kihasználása, tárgyiasítása ellen is küzdenek. Meglepően sok termékben, szolgáltatásban stb. jelen van az állatok használata, kihasználása, ezeket a vegánok elhagyják vagy helyettesítő termékekkel pótolják.
Indokuk legtöbbször etikai, de lehet környezetvédelmi, egészségügyi, kulturális és vallási eredetű is.
Sok vita van azzal kapcsolatban, hogy mennyire egészséges a vegán étkezés, megkapható-e így minden szükséges tápanyagot. Egyedül a B12 vitamin, amit természetes formájában nem tudnak bevinni a vegánok, ezt például étrendkiegészítőkkel lehet pótolni. A hangsúly persze a kiegyensúlyozott étkezésen van, úgy, mint a „.normál” étkezésnél is, figyelni kell arra, hogy mindenből megkapja a szervezetünk a megfelelő mennyiségű vitamint, tápanyagot.

A bejegyzés a Bijó Webáruház támogatta, ahol a vegán termékek széles körét is megtalálod.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!


Fotók: Thinkstock

Címkék

Érdekes