Aloe vera, a halhatatlanság növénye

  • 2018.05.13.
  • 4



Az aloe vera talán 10-15 évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, én is úgy hallottam róla először, mint valószínűleg sokan mások: jöttek bizonyos MLM-cégek, akik mindenféle problémák megoldására árulták a flakonokból vagy kis tasakokból iható aloe géleket. Talán a néha erőszakos fellépésük miatt is okoztak néhány emberben ellenállást az aloe, mint “újdonság” iránt…
Pedig természetesen az aloe egyáltalán nem újkeletű dolog, az orvosi aloet már ősidők óta használják gyógyításra. Számtalan betegségre, bőrelváltozásra és emésztőszervi problémára sikeresen alkalmazható. Kivonatait használják a kozmetikai iparban, az alternatív gyógyászatban, megnyugtató, fiatalító, sejtregeneráló, immunerősítő hatása miatt.
A világ számos országában termesztik, olyan helyeken, ahol az éghajlat alkalmas a szabadföldben való nevelésére – valószínűleg nem kell sok feltételnek megfelelni a termesztéséhez, mivel ez az egyetlen növény, ami vígan elél, sőt, szaporodik a lakásomban.
Az ókori egyiptomiak a „halhatatlanság növényének” nevezték (ugye, mondtam én, elél a lakásomban, halhatatlan :)) és állandó helye volt a fáraók temetési ajándékai között.
A növény vastag, húsos, tüskés szélű levelein védőréteg található, mely megszűri a levegőt és a vizet. Ez alatt van a cellulóz bőrszövet, a levél közepén pedig a növény legértékesebb részét képező, áttetsző gélállomány, amely igencsak sokoldalúan használható. Több mint kétszáz hatóanyagával az aloe vera szinte egyedülálló a növényvilágban. Tartalmazza a teljes vitaminskálát, több mint húszféle létfontosságú ásványi anyagot, nyomelemet, különböző szacharidokat, aminosavakat és számos enzimet.

De mire is jó konkrétan az aloe vera?

külsőleg használva

A bőrre kenve alkalmazható különböző sérülésekre, égési sebekre. Vérzéscsillapító, fertőtlenítő hatású, gyorsítja a sebgyógyulás folyamatát.
Enyhíti az ekcéma, pszoriázis és seborrhea tüneteit, csökkenti a viszketést, az égő érzést.
Pattanástalanító.
Segíti a bőr regenerálódását, ránctalanít, így a kozmetikai ipar is előszeretettel használja bőrápoló krémek hatóanyagaként.

belsőleg használva

A benne levő enzimek támogatják az emésztést. Semlegesíti a gyomorsavat, védi a gyomor és a bél nyálkahártyáját, segíti a salakanyagok gyorsabb kiürülését a szervezetből.
Csökkenti a koleszterinszintet, segíti a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését.
Csökkenti a vércukorszintet.
Erősíti az immunrendszert, növeli az állóképességet.
Gyulladáscsökkentő hatású, így ízületi panaszok esetén is hatásos lehet.
Milyen formában juthatunk az aloe gélhez?
Ha nem a növényből, akkor számtalan formában megtalálható különböző készítményekben. A gélt ihatjuk közel 100 %-osan vagy különböző hígitásokban, akár üdítőitalokba keverve, teaként, de létezik kapszula és ampulla is. Illetve rengetegféle kozmetikai termékben megtalálható.

A bejegyzést a Bijó Webáruház támogatta, ahol az aloe vera-termékek széles skáláját is megtalálod.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmiről!

Címkék

Érdekes